Hogyan jöjjünk ki megerősödve a COVID járványból? - összefoglaló

Hogyan jöjjünk ki megerősödve a COVID  járványból? - összefoglaló

Budapest, 2021. április 13. – A koronavírus soha nem látott kihívások elé állítja a gazdasági szereplőket, amire a cégek sokféleképpen próbálnak választ adni. A megoldások egyik legáltalánosabb formája az otthoni munkavégzés radikális elterjedése. A Joint Venture Szövetség HR klubjában a közép és hosszú távon is velünk maradó változásokra és az azokra adandó szervezeti, a HR kompetenciájába tartozó kérdésekre kaphattak választ a résztvevők a Transearch Hungary Kft. szakértőitől, Faragó Lászlótól és dr.Tóth Lászlótól.

Minden nagyszerű változás káosszal, krízissel kezdődik – erre gondolt Churchill is elhíresült mondatánál, miszerint „soha ne pazarolj el egy jó válságot”. A mostani válság is lehetőség arra, hogy a cégek olyan irányba mozduljanak el, ami fejlődést jelent. Minden krízisnek három stációja van: az első a sokk, a második a túlélés, a harmadik amikor elkezdünk tervezni, a változásokra válaszokat adunk. Most már a harmadik fázisban vagyunk, itt az ideje tehát elgondolkodni a válaszokon, a folytatáson.

A Covid, mint krízis rendkívül gyors lefolyású volt, a háborúk óta nem szembesült ilyennel a világ. Katalizátorként is lehet rá tekinteni, hiszen a digitális transzformációt felgyorsította. Szerencsére a kiépült sávszélesség miatt a társadalom, gazdaság nem állt le teljesen, az internet a túlélés eszköze lett.

A munka világát átalakító trendek már a Covid előtt ismertek voltak, ilyen a mesterséges intelligencia, a robotizáció, a gépi tanulás. Következtükben egyes munkahelyek, munkakörök teljesen megszűnhetnek, de a munkakörök minőségére, a szociális hálóra, a bér és jövedelmi egyenlőtlenségekre és a társadalmi érdekképviseletre is hatást gyakorolnak.

Az egyes szektorok rendkívül eltérően érintettek a mostani válságban, vannak bő számmal nyertesei is, mint amilyen az Amazon, a Teams vagy a Zoom. Új értékesítési csatornák és formák törtek előre, így az e-kereskedelem, vagy az egyéni fogyasztók felé történő nyitás a cégek részéről (pl. Costa, Metro). A digitalizáció teljesen új területeken is megjelent, így például a bírósági pereknél vagy az egészségügyi ellátásban.

Nagyon fontos átalakulás a home office általánossá válása. Mindez a stabil szervezeti formát is átalakítja, a projekt és hálózat alapú szervezetek, az információk pull alapú elérhetősége váltak szükségessé.

A koronavírus hatással van a szervezetek és cégek működésére: felmérések szerint hibrid rendszerre kell felkészülni, hiszen a munkavállalók néhány százaléka maradna csak a korábbi rendszerben, a túlnyomó többség több időt töltene otthon. Ehhez új, összetett, igényekhez alkalmazkodó munkarend és munkakultúra kialakítására van szükség. Ahol eddig is felhatalmazó volt a vezetési kultúra, ott könnyebb lesz az átállás.

A vállalati HR előtt elképesztő feladat áll, ami eltérő megoldásokat igényel attól függően, hogy milyen iparágról, milyen cégről, milyen funkcióról van szó. Erősen megváltozott a menedzserek feladata, új stílusra és eszközökre van szükség, a szorosan kontrolláló stílus nem eredményes. Bizalom kiépítésére, nyitott kommunikációra van szükség, egyértelmű, ellenőrizhető célokat kell tudni lefektetni, folyamatosan motiválni kell bevonás útján. Ez sok vezető számára nem igazán komfortos, valószínűleg ezért a következő 2-3 évben nagyobb mértékű lesz a felsővezetők cseréje.

Megváltozott a munkavállalók elvárása is: bő kétharmad szeretne maradni a mostani rendszerben, a fix munkarendet is sokan elhagynák, a fiatalabb korosztálynál ez még jellemzőbb.

A HR-kihívásai közé tartoznak tehát az új vezetői készségekhez szükséges képzések megszervezése, a kiválasztás, integrálás kialakítása, a munkavállalók támogatása (logisztikai és mentálhigiénés szempontból), a lojalitás megtartása még fontosabb lesz. Növekvő versenyre kell felkészülni a megfelelő kompetenciákkal rendelkező munkavállalókért.

Mivel a mostanihoz hasonló válsághelyzetekkel a jövőben is szembesülnünk kell, ehhez egy mindsetet kell tudni beállítani a HR-ben és a szervezetben.

Bemutatkozás Vezetőség Szakmai fórumok Tagjaink Legyen Ön is JVSZ tag! Hírek Események Pályázatok Érdekképviselet Tagi szolgáltatások Kapcsolat