Gálarendezvénnyel ünnepelte 30 éves jubileumát a JVSZ

- Méltó körülmények között, Budapest egyik legszínesebb múltra visszatekintő fürdőjében ünnepelte 30. jubileumi évét Magyarország egyik legrégebbi üzleti szervezete, a Joint Venture Szövetség (JVSZ). Az eseményen ünnepi köszöntőt mondott Varga Mihály Nemzetgazdasági miniszter, a JVSZ társelnöke is.

Habár a szövetséget életre hívó vegyesvállalatok intézménye már évtizedek óta a múlté, a JVSZ sikeresen alkalmazkodott a megváltozott környezet kihívásaihoz, napjainkra Magyarország egyik legrelevánsabb üzleti szövetségévé, érdekképviseleti és érdekérvényesítő szervezetévé, a mindenkori gazdaságpolitikai döntéshozás fontos tanácsadói és véleményezési partnerévé vált.

 "Folytonosság, a hagyományok őrzése és a folyamatos megújulás" - fogalmazta meg a szövetség sikerének titkát Tálos Péter, a JVSZ jelenlegi elnöke. Mint elmondta, az egykor a vegyesvállalatok működtetésének hétköznapi, mégis meglehetősen sajátos problémái megoldásával foglalkozó klub kulcsfontosságú pillanata volt, mikor a tulajdonosi szerkezet indifferenssé válásával a JVSZ minden Magyarországon tevékenykedő vállalat előtt megnyitotta a kapuit. "Ennek eredményeképpen mára büszkén mondhatom, hogy tagjaink között egyaránt találhatók egészen kicsi vállalkozások és hatalmas vállalatok tisztán külföldi, vagy teljesen magyar tulajdonosi háttérrel a magyar gazdaság szinte minden szegmenséből. Rajtuk keresztül a szövetség gyakorlatilag minden Magyarországon vállalkozó, itt befektető érdekeit képviseli." Hozzátette, elődei tudatos építkezésének, a tagi érdekképviselet egyre hatékonyabbá tételének következtében a JVSZ valóban üzleti szövetséggé vált. A harminc éves jubileumi évnél nem is kínálkozhatna jobb alkalom arra, hogy a folyamatos megújulás jegyében a szervezet - reagálva az aktuális gazdasági környezet legaktuálisabb kihívásaira - sokadszorra is újradefiniálja magát. Ezt leglátványosabban a megújult arculat tükrözi, ám ami fontosabb, a célkitűzés is alkalmazkodott a hazai gazdaság előtt álló egyik legnagyobb kihíváshoz." Úgy látjuk, hogy a jelenlegi helyzetben csak akkor tudunk dinamikusan fejlődni, ha emellett a gazdaságunk szereplői közt egyre többen lesznek olyanok, akik "előkelőbb" helyet foglalnak el az értékláncban, saját maguk által fejlesztett, kitalált termékeket-szolgáltatásokat a saját márkanevük alatt forgalmazva, sikerre víve: egy innovációs fordulat, az innováció kultúrájának elterjedése a magyar vállalkozásokban talán a legfontosabb cél ma, így mindent megteszünk, hogy ehhez hozzájáruljunk."

"Harminc év nagyon hosszú idő, ami alatt nagyon sok minden történt Magyarországon, sok minden tűnt fel és tűnt el: a JVSZ - köszönhetően tagjaink bizalmának - ma is erős közösség és hatékony szervezet. Biztos vagyok benne, hogy ha megőrizzük értékeinket és ápoljuk a közösséget, harminc év múlva még erősebb és még sikeresebb szövetség fogja ünnepelni az akkor soron következő évfordulót." - zárta ünnepi köszöntőjét a JVSZ elnöke.

 Ezt követően Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter köszöntötte a vendégeket. Mint mondta, a JVSZ mindenkor megbízható partnere volt a kormánynak, ami a rengeteg közös munkán, és közös eredményen is meglátszik. 30 év alatt sokat változott a világ, a szövetség azonban állandó pontja volt a hazai gazdasági életnek, s bár sokat változott, a közös munka, a folyamatos párbeszéd megmaradt. ?Ez nem csak abban manifesztálódik, hogy ma este itt tudunk békében, barátságban együtt ünnepelni, hanem az ország eredményeiben is megmutatkozik." - mondta Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter szerint rögös út vezetett idáig, az idő előrehaladtával azonban egyre többen ismerik el az eredményeinket, és a 2010-ben még a 10 legkockázatosabb ország közé sorolt Magyarország mára olyan makrogazdasági pályára került, ami egyre vonzóbb befektetési célponttá teszi.

"Persze minden mindig változik. Ahogy Paul Romer, Nobel Díjra jelölt amerikai közgazdász mondta, gazdasági növekedés akkor következik be, amikor az emberek fogják az erőforrásokat, és úgy rendezik át őket, hogy még értékesebbek legyenek... az emberi történelem azonban azt mutatja, hogy a gazdasági növekedést a jobb receptek idézik elő, nemcsak az, ha egyre többet főzünk." - idézte a nemzetgazdasági miniszter arról szólva, hogy a magyar gazdaság újabb paradigmaváltás előtt áll. Az eddigi munkahelyteremtésre való fókuszt fel kell váltsa a megfelelő szakképzettséggel rendelkező munkavállalók képzése, a termelékenység hozzáadott értéken keresztül történő növelése. A képzési rendszer átalakításával párhuzamosan ugyancsak kulcsfontosságú terület a munkáltatói terhek csökkentése, ami közvetve a bérek emelkedésében is jelentkezik, így hozzájárul a hazai vállalkozások munkaerő megtartó képességének növeléséhez is. "A következő időszak gazdaságpolitikája annak a lehetőségét hivatott megteremteni, hogy végre karnyújtásnyi közelségbe kerüljünk a rendszerváltás ígéretéhez, és olyan életszínvonalat mondhassunk magunkénak, mint a tőlünk nyugatabbra élők. Óriási munka áll előttünk, mely során számítunk a JVSZ-re, és biztosan kijelenthetem, a JVSZ is számíthat ránk. Ahogy Széchenyi mondta, Bárkié is a dicsőség, a hazáé a haszon. Hiszem, hogy meg fogunk tudni birkózni az előttünk álló feladattal." - zárta köszöntőjét Varga Mihály.

fotó: NGM 

Bemutatkozás Vezetőség Szakmai fórumok Tagjaink Legyen Ön is JVSZ tag! Hírek Események Pályázatok Érdekképviselet Tagi szolgáltatások Kapcsolat