VINOP az új kulcsszó- Felkészülés a 2021-2027-es EU támogatási ciklusra online konferencia összefoglaló

Budapest, 2021. január 28. – Hasznos információkhoz juthattak vállalatvezetők a 2021-2027-es EU támogatási ciklusról és a VINOP pályázatokról a Joint Venture Szövetség online konferenciáján.

Egy hétéves ciklus első évében mindig nagy az izgalom. A népszerű pályázatok, mint az eszközbeszerzés és az innováció hamarosan talán újra elérhetővé válnak – nyitotta meg az eseményt Szőcs Árpád, az MKB Consulting Zrt vezető tanácsadója.

Felkészülés a KFI célú 2021- 2027-es EU támogatási ciklusra

Kifejezetten az innovációhoz kapcsolódó felhívásokról tartott előadást Gulyás Tibor, az ITM innovációért felelős helyettes államtitkára. Hazánk a European Innovation Scoreboard 2020 szerint európai összehasonlításban a mérsékelt innovátorok közé tartozik. Cél, hogy a vezető országok közé kerüljünk. Egyes eredménymutatók jól azonosítják azokat a területeket, ahol fejlesztésre van szükség, ilyen a humánerőforrás kérdése.

Az elmúlt évtized jelentősebb eredményei közül kiemelte a gazdaság bruttó K+F-ráfordításainak (GERD) GDP-hez mért arányát, amely a 2010-es 1,14%-ről, 2018-ra 1,53%-ra emelkedett. A kormány célja, hogy ez a mutató 2030-ra 3% legyen. Ehhez tudástermelésre, tudásáramlása és tudáshasznosításra van szükség, ami a felsőoktatási intézményekre épülő innovációs ökoszisztéma kiépítésével, az szereplők közötti kapcsolat feltételrendszerének megteremtésével és a felhalmozott tudás piaci hasznosulásának előmozdításával érhető el.

Elhangzott, hogy milyen hazai és európai forráslábakra támaszkodhatunk a következő években, melyek közül az NKFI Alap tervezett 2021-es pályázatait ismertette az Gulyás Tibor. Ezek célja a vállalatok innovációs aktivitásának növelése, a Kiválósági program, a kutatói utánpótlás támogatása, a szellemi alkotások létrehozása, az innovációs ökoszisztéma kiépítése és a tudomány népszerűsítése és hasznosítása. A VINOP – KFI felhívások alcéljai közül kiemelte a vállalati KFI tevékenységek ösztönzését (136,67 milliárd forint), amely várhatóan a leghamarabb elérhetővé válik.

A hazai források mellett a Next Generation és a Horizont Europe jelentenek további forrást hazánk számára.

A 2021-2027-es vállalkozásfejlesztési programok bemutatása 

A következő hétéves ciklus pályázatainak megnyitásáig is számos támogatási program áll nyitva a kkv-k előtt, jelenleg a különböző felhívásokban összesen mintegy 90 milliárd forint értékben – kezdte előadását Dobos Balázs, az ITM gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára.  

Annak érdekében, hogy a pályázók valós igényeire célzott programok indulhassanak, az ITM több mint 1000 kkv vezetőjével egyeztetett személyesen, de több szakmai szervezettel is konzultációt folytatott az ITM az operatív programokról.  

Az igények felmérése mellett legalább olyan fontosnak nevezete a stratégiai keretrendszer kialakítását, amely kijelöli a fókuszterületeket. A gazdaságfejlesztés a 2019-ben elfogadott KKV Stratégia fő irányait viszi tovább 2021-től is, amely alapján szükség van egyrészről a kkv-k széles körét elérő, technológia fejlesztésre fókuszáló keretösszeg indítására, a legígéretesebb, nagy növekedési potenciállal bíró vállalkozások komplex fejlesztésére, illetve a stratégiai jelentőségű ágazatok támogatására.  

A kiválósági programok közül a Magyar Multi Programot emelte ki Dobos Balázs, ami a nagy növekedésre képes vállalkozásoknak szól. Ezzel komplex fejlesztések megvalósítását kívánja támogatni a kormány, nagyobb keretösszeggel, nagyobb projekteket, azzal a céllal, hogy a résztvevő kkv-k lépésről lépésre akár nagyvállalattá vagy regionális multivá válhassanak.  

A fejlesztendő stratégiai ágazatok közül példaként kiemelte az egészségipart és a kreatív ipart, mint hangsúlyos területek, ahol a magas hozzáadott értékű tevékenységek felé lehet elmozdulni.  

Az ütemezesek kapcsán kiemelte, hogy a pályázatok várhatóan nagyobb keretösszeggel, de szakaszos meghirdetéssel fognak megnyílni, előminősítések alkalmazásával, ami az elbírálást is gyorsítja. Az első vállalkozásfejlesztési pályázatok akár már az első negyedévben megjelenhetnek.  

Komplex projektek támogatása a VINOP keretében

Hasznos információkat osztott meg a közönséggel Takács Jenő, az MKB Consulting Zrt. értékesítési igazgatója arról, hogy miként érdemes felkészülni a pályázatok megnyitására, milyen témakörök mentén érdemes a fejlesztési ötleteket tematizálni.

Az első években várhatóan nagy forrásbőség tapasztalható majd, ehhez fontos a terveket és a pályázati lehetőségeket összehangolni. Minden cégnek érdemes egy tematikus fejlesztési tervet készítenie az ötletek feltérképezésére. Érdemes a korábbi pályázatokat áttekinteni, egy fejlesztésekért felelős belső csapatot összeállítani, akár tanácsadók segítségét kérni.

Az ötleteket érdemes témakörök mentén tematizálni úgy, mint technológia fejlesztés és eszközbeszerzés, ingatlan fejlesztés, KFI valamint képzés és tanácsadás. A terveket lehetőség szerint úgy kell összeállítani, hogy a nem várt eseményre is gondolunk, hogy a kötelezettségvállalásokat teljesíteni tudjuk – tanácsolta Takács Jenő.

Bemutatkozás Vezetőség Szakmai fórumok Tagjaink Legyen Ön is JVSZ tag! Hírek Események Pályázatok Érdekképviselet Tagi szolgáltatások Kapcsolat