Támogatási programok a koronavírus gazdasági hatásainak enyhítésére - JVSZ online EU Bizottsági nyílt ülése

Budapest, 2020. április 15. – A Joint Venture Szövetség EU Bizottsága nyílt ülésének keretében egy online workshopot tartott az MKB Consultinggal együttműködve. Hasznos információkat kaphattak a résztvevő vállalatvezetők a válsághelyzethez való könnyebb alkalmazkodás támogatásaként Somosi Évától, az MKB Consulting értékesítési igazgatójától.

Az uniós támogatásokról és azokhoz kapcsolódó könnyítésekről, a már elérhető, vagy a közeljövőben elérhetővé váló pályázatokról, valamint a pályázatok benyújtásával kapcsolatos gyakorlati tapasztalatairól adott elő Somosi Éva.

Számos olyan nemrég meghozott kormányzati döntés is ismertetésre került, melyek a pályázatokat megkönnyítik. A korábbi 10 nap helyett például már csak 5 nap áll rendelkezésre társadalmi egyeztetésre, de a felhívás előkészítésére is rövidebb idő, 15 nap áll a kormány rendelkezésére. További könnyítés, hogy a korábbi szerződéskötési határidő 30 napról, 120 napra emelkedett. A határidő elmulasztása miatti bírságok és következmények pedig nem kerülnek automatikusan végrehajtásra – mondta Somosi Éva. Változott a támogatási előleg mértéke is, amely egyes esetekben 25%-ról, 50%-ra emelkedett. Korábban az előleg lehívását követően 12 hónap határidő állt rendelkezésre, most 15 hónap.

A pályázatokban szereplő, elmaradt rendezvények, képzések költsége is elszámolhatóvá vált a pályázat keretében, amennyiben azokat nem fedezte biztosítás. A már folyamatban lévő végrehajtások felfüggesztésre kerülnek, és újakat nem indít a hatóság.

A változások hatálya április 11-től a veszélyhelyzet fennállását követő 15 napig marad érvényben.

Hitelgaranciák és kezdeményes hitelkamatlábak, továbbá az adó és tb-járulékok teljesítésének elhalasztása formájában nyújtott támogatások, valamint a munkavállalók utáni bértámogatás részletei is bemutatásra kerültek.

Több mint egy tucat konkrét, már elérhető és hamarosan megjelenő pályázati forrást mutatott be Somosi Éva, melyekre mikrovállalkozások, kkv-k és nagyvállalatok pályázhatnak.

Gyakorlati tapasztalatok: nem érdemes túlvállalni magunkat!

A szakértő kihangsúlyozta, hogy lerövidült a pályázatok leadási határideje, de eddig sem volt elég egy hét az összeállításukra. Érdemes már most elkezdeni a felkészülést, még a kiírás megjelenése előtt. Az alapos kidolgozás ugyanis a megvalósítást is megkönnyíti. Ki kell építeni a cégen belüli információs csatornát, hogy minden információt, dokumentumot időben be tudjuk szerezni.

A pályázatírás fő feladatai a szöveges részek kidolgozása, és a költségvetés pontos összeállítása, amihez akár 2-3 árajánlatot is be kell kérni.

A főbb elszámolható költségtípusokról is fontos tapasztalati tudást osztott meg Somosi Éva a résztvevőkkel. A kötelező vállalások és a plusz pontért történő vállalásokról elmondta: mindig annyit vállaljon a cég, amennyit teljesíteni is tud!

A projektmenedzsmentről elmondta, hogy nagyon fontos a projektindító megbeszélés, a tanácsadócéggel való kommunikáció, az adminisztrációs fegyelem és a könyvelő felkészítése a megnövekedett terhelésre.

Bemutatkozás Vezetőség Szakmai fórumok Tagjaink Legyen Ön is JVSZ tag! Hírek Események Pályázatok Érdekképviselet Tagi szolgáltatások Kapcsolat