Összefoglaló a JVSZ 2019. évi Tisztújító Közgyűléséről

2019 május 7-én tartotta éves tisztújító közgyűlését a Joint Venture Szövetség. Tálos Péter elnök beszámolójában összegezte az elmúlt év tapasztalatait: a szövetség megújította kormányzati kapcsolatait, újrakötötte az egyes minisztériumokkal a megállapodásait. A JVSZ a befektetéseket és az innovációt kívánja ösztönözni, amit érdekképviselettel, rendezvényszervezéssel, továbbá a hozzá eljutó információk megosztásával kíván elérni – foglalta össze Tálos Péter a szervezeti tagság előnyeit.

A Közgyűlés tisztújítása során a hosszabbítható mandátumok megerősítése mellett új elnökségi taggá választotta: Dr. Fábián Ágnest, a Henkel Magyarország Kft. ügyvezető igazgatóját, az Adhesive Technologies üzletág igazgatóját, Jákli Gergelyt, az Exim vezérigazgatóját, Károlyi Zsoltot, a Siemens Zrt. gazdasági igazgatóját, Szollár Domokost, a MOL Csoport kabinetfőnökét és Urbán Lászlót, a Magyar-Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettesét. Új Felügyelőbizottsági tagként Stöllinger Róbert, a KPMG vezérigazgatója, az Etikai Bizottság tagjává pedig Dévényi Flóra, a Danubius Hotels Zrt. csoportszintű emberierőforrás igazgatója került megválasztásra.

A teljes foglalkoztatottság a kormány célja

A JVSZ közgyűlésén a Pénzügyminisztérium is képviseltette magát. Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium Európai Uniós Források Felhasználásáért Felelős államtitkára előadásában kiemelte, hogy hazánk egy sikeres gazdaságpolitikai fordulaton vagyunk túl, hiszen 2010-ben a gazdaság romokban hevert, ami azonnali beavatkozást igényelt. A növekedésösztönző gazdaságpolitika eredményeként 2013-ban fordulat következett be, azóta hazánk újra a régió élére került. Idei évre 4,1% bővülést prognosztizál a kormány. A fegyelmezett költségvetési politikát és a tartósan alacsony államháztartási hiányt is a kormány sikerei közé sorolta az államtitkár.

A foglalkoztatás területén is áttörést ért el a kormány, ahol a munkanélküliséget mára a munkaerőhiány váltotta fel. A kormány célja a foglalkoztatotti létszám további növelése, a teljes foglalkoztatottság elérése. A fogyasztói jólét növekedését mutatja a kiskereskedelmi forgalom bővülése, azon belül is a nem élelmiszer jellegű termékek, és szolgáltatások bővülése. Emellett 71 hónapja, közel 6 éve folyamatos a keresetnövekedés: tavaly 8,3%-kal emelkedtek a nettó átlagkeresetek. A kormányzat ezt a bérnövekedési szintet a következő években is fenn kívánja tartani.

2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklusban a 9 milliárd forintos keret 60%-a gazdaságfejlesztésre, 10%-a pénzügyi eszközökre került felhasználásra. A jövő év elejére a kifizetések is elérhetik a 100%-os szintet. Már megkezdődött a 2021-2027-es költségvetési ciklus tervezése, ahol az intelligens beruházások és a zöldberuházások jutnak majd nagyobb szerephez. A következő időszakban azonban forráscsökkenésre számít a kormány, megváltoznak a felhasználási szabályok is, és komoly eltolódás várható az uniós központi források irányába – hangsúlyozta Rákossy Balázs. 

Szendrey Silvia ügyvezető igazgató továbbra is kiemelt feladatának tekinti a szövetség reputációjának növelését. Ezért az érdekvédelmi tevékenység területét tavaly tovább bővítették stratégiai együttműködési megállapodások formájában.

A folyamatos jogalkotási véleményezés, kezdeményezés a JVSZ egyik legfontosabb tevékenysége. 2018-ban a JVSZ elsősorban az egész gazdaságot érintő és tagvállalatai számára kiemelkedően fontos témákban fejtette ki álláspontját úgy, mint a cafeteria, a GDPR saláta törvény, a csődtörvény/felszámolás, az infotörvény, vagy az EKÁER-rel kapcsolatos javaslatok, az Ipar4.0, a cégtörvény és a cégkapu kérdései. A JVSZ ma Magyarország egyik leghatékonyabb érdekképviseleti szervezete- hangsúlyozta Szendrey Silvia.

                                 

Bemutatkozás Vezetőség Szakmai fórumok Tagjaink Legyen Ön is JVSZ tag! Hírek Események Pályázatok Érdekképviselet Tagi szolgáltatások Kapcsolat