Mit tartogatnak a GINOP pályázatok a KKV-k számára?

Összefoglaló a „Vállalati fejlesztési lehetőségek: 2016 - Párbeszéd a GINOP programokról" c. konferenciáról - 2016. április 7.

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) és az MKB Bank közös konferenciáján a 2016-ban a kis- és középvállalatok fejlesztését célzó új pályázati felhívásokról tartottak előadást a meghívott szakértők. A résztvevőket Szendrey Silvia, a JVSZ ügyvezető igazgatója és az esemény moderátora köszöntötte.

Balog Ádám, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója bevezető előadásában  banki oldalról megközelítve a témát. A vezérigazgató prezentációja szerint a pályázatok hatása várhatóan csak a jövő évben, azaz 2017-ben lesz érezhető, mert a kifizetések csak 2016 második felében várhatóak. Kiemelte, hogy a vissza nem térítendő támogatások, továbbá az azokat kiegészítő kedvezményes források idén utoljára elérhetőek.

Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára elmondta, hogy az Irinyi Terv végrehajtásával Magyarország 2020-ra az Európai Unió legiparosodottabb államai közé tartozik majd. A stratégia egyik célja, hogy a feldolgozóipari termelés aránya a bruttó hazai termékben (GDP) a jelenlegi 23,5 százalékról 30 százalékra emelkedjen 2020-ig. Az államtitkár kiemelte, hogy ezt a fejlődést csak a KKV-k támogatásával lehetséges elérni, amelyeknél pedig szükség van az innovációra, valamint export növelésére. Az Irinyi tervben kiemelt ágazatok közé tartozik továbbra is a járműgyártás, azonban fontos szerepet kap még az IKT-szektor (infokommunikációs és távközlési), a zöldgazdaság, az egészségipar, a speciális jármű- és gépgyártás, az élelmiszeripar, valamint a védelmi ipar is. A cél, hogy azok a KKV-k részesüljenek versenyképességét segítő forrásból, amelyek képesek és hajlandóak is a növekedésre, 2016 végéig összesen közel 310 milliárd forint ilyen jellegű támogatás kerül meghirdetésre.

Lepsényi István elmondta, hogy folytatódnak a GINOP (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) I. kapacitásbővítő és piaci megjelenést támogató felhívások, ezek közé tartozik a mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése (GINOP 1.2.1-15), a kapacitásbővítő beruházásainak támogatása (GINOP-1.2.2-15), valamint a piaci megjelenésnek támogatása (GINOP-1.3.1-15). Az előbbiek mellett pedig további felhívások is várhatóak logisztikai szolgáltató központok fejlesztéseinek támogatása (GINOP 1.2.5-15), professzionális klaszterszervezetek minőségi szolgáltatásnyújtásának támogatása (GINOP-1.3.2-2015) és ipari parkok fejlesztése (GINOP 1.2.4-15) témákban.

Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára a GINOP foglalkoztatási, oktatási és képzési támogatás pályázati lehetőségeit mutatta be előadásában. Az államtitkár elmondása szerint három fő irány van: a fiatalok/pályakezdők foglalkoztatási lehetőségeit, valamint a munkaerőpiacon hátrányos helyzetű csoportok foglalkoztatási lehetőségeit támogató programok, továbbá a versenyképes munkaerőt elősegítő kiírások.

A fiataloknak szóló programok közé tartozik a közel 40 milliárd forintos keretből megvalósuló „Ifjúsági Garancia Program (GINOP 5.2.1.)",a „Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása (GINOP 5.2.2 - 5.2.3.)" kiírás, amelynek a célja a Magyarország területén új egyéni vagy mikro-vállalkozás indítását tervező, vállalkozói szemlélettel rendelkező fiatalok felkészítése saját vállalkozásuk indítására, valamint pénzügyi támogatás nyújtása vállalkozásuk induló költségeihez,továbbá a „Gyakornoki program (GINOP 5.2.4.)", amely a fiatalok foglalkoztatásának ösztönzése bér- és járuléktámogatással, cégen belüli mentorálassal valósul meg.

A második fő irány, a munkaerőpiacon hátrányos helyzetű csoportok foglalkoztatási lehetőségeit támogató programok. Ide tartozik a 102 milliárd forint keretösszegű, „Út a Munkaerőpiacra program (GINOP 5.1.1.)", amely többek között az alacsony végzettségű, az 50 év feletti és a 25-30 év közötti pályakezdő álláskeresőknek szól. Szintén ebbe a nagy kategóriába tartozik a „Rugalmas foglalkoztatás elterjesztése a konvergencia régiókban (GINOP 5.3.1)" kiírás, amely intézkedés célja a rugalmas foglalkoztatás elterjesztése, a munka és a magánélet összehangolásának megkönnyítése, valamint a 6 milliárd forint keretösszegű „Társadalmi célú vállalkozások ösztönzése (GINOP 5.1.2 és GINOP 5.1.3)" program, amellyel új társadalmi célú vállalkozások létrehozásának segítése vagy már működő vállalkozás dinamizálása és stabilizálása a cél.

A harmadik kiemelt területet „Versenyképes munkaerő" prioritási tengelynek nevezete az államtitkár, amely 131,1 milliárd forint keretösszeggel rendelkezik összesen, és célja a munkaerő-kínálat fejlesztés az oktatás és képzés támogatásával. Ide tartozik többek között két kiemelt projekt, az „Alacsony képzettségűek és közfoglalkoztatottak képzése (GINOP-6.1.1)", valamint „A digitális szakadék csökkentése (GINOP-6.1.2)", továbbá számos standard felhívású projekt is még.

Az állami szektor képviselőit követően Bánfi Zoltán PhD, az MKB Consulting ügyvezetője tartott előadást, amelyben bemutatta a vállalat által nyújtott szolgáltatásokat, kiemelve, hogy sok más pályázatíró cégtől eltérően mögöttük egy stabil banki háttér és több tíz éves tapasztalat áll, amely lehetővé teszi a partnerek számára a sikeres, hosszútávú együttműködést.

Az esemény egy kerekasztal beszélgetéssel zárult, amelynek résztvevői Lepsényi István és Cseresnyés Péter államtitkárok voltak, a beszélgetést pedig Boros Áron PhD, az MKB Consulting Kft. ügyvezetője, a JVSZ EU Bizottságának elnöke moderálta. A beszélgetés során felmerült, hogy eddig nagyon sok KKV kiesett a pályázók közül a pénzügyi tudás hiánya miatt, amit Lepsényi István kihívásnak és megoldandó feladatnak nevezett a jövőre vonatkozóan, Cseresnyés Péter pedig elmondta, hogy ennek megoldására számos mentorálási programot indított az állam. 

Bemutatkozás Vezetőség Szakmai fórumok Tagjaink Legyen Ön is JVSZ tag! Hírek Események Pályázatok Érdekképviselet Tagi szolgáltatások Kapcsolat