Makro Konferencia 2024

JVSZ Makro Konferencia 2024: Európa versenyképességi kihívásai és a jövő gazdasági célkitűzései

 

Az idei, sorban a 13. Makro Konferencián a közel 150 vendég érdekes előadásokat és vitafórumokat kísérhetett végig. Varga Mihály pénzügyminiszter, a JVSZ társelnöke videóüzenetben köszöntötte a résztvevőket és  figyelmeztetett az Európai Unió versenyképességi lemaradására. Hangsúlyozta, hogy a magyar EU-elnökség egyik legfontosabb feladata az uniós versenyképesség javítása. A magyar gazdaság kedvező kilátásait az elemzők is elismerik. Teljesítményünket olyan pillérek támasztják alá, mint a versenyképes adórendszer, az erősödő kutatás-fejlesztés, valamint a tartósan magas beruházási ráta. 

Kuti Zsolt, a monetáris politikáért, pénzpiaci elemzésekért és versenyképességért felelős ügyvezető igazgató, a Magyar Nemzeti Bank főközgazdásza a konferencián a többdimenziós válságokról beszélt, kiemelve a demográfiai, zöld átállási és inflációs kihívásokat, valamint a munkaerőpiac hosszú távú feszültségeit. Hangsúlyozta, hogy bár az infláció jelenleg mérséklődött, várható egy második inflációs hullám, amely újabb kihívásokat hozhat.

„Európa szemével a világ felé, a világ szemével Európa felé” címet kapta a konferencia egyik kiemelt vitafóruma, amelyen Dr. Fábián Ágnes, a JVSZ elnöke, a Henkel Magyarország ügyvezető igazgatója és Dr. Tálos Péter, a Foxconn csoport alelnöke mutattak rá, hogy Európa versenyképessége drasztikusan csökken, ami különösen az energiaintenzív iparágakat érinti. A JVSZ elnöke szerint a túlzott szabályozás és az energiaárak miatt egyre több európai vállalat települ Észak-Amerikába.

A konferencián debütált a JVSZ Economy Index, melyet Dr. Csorbai Hajnalka, a JVSZ elnökségi tagja, az OPTEN stratégiai igazgatója mutatott be. Az index - 25 releváns területet vizsgálva - átfogó képet nyújt a magyar gazdaság jelenlegi helyzetéről és kilátásairól, beleértve a GDP, az infláció- és az árfolyammozgásokat, valamint a cégvezetők véleményét. Az idei mutató minimális növekedést mutat a tavalyi évhez képest, az infláció mérséklődése, valamint a forint stabilizálódása pozitív jelek. Ugyanakkor a beruházási aktivitás visszaesése és a gazdasági felzárkózás lassulása kihívások elé állítja a vállalkozásokat. A JVSZ Economy Index abban segíti a cégeket, hogy objektíven lássák a gazdasági trendeket és megteremtsék a stabil növekedés alapjait. Az JVSZ Economy Index részletes elemzése itt olvasható.

A "Hova tart a magyar gazdaság?" című vitafórumon vezető bankárokJelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója és Egerszegi Ádám, az MBH Bank vezérigazgató-helyettese kérdezhették Lóga Mátét, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért, iparért, pénzügyi forrásokért és makrogazdasági elemzésért felelős államtitkárát. Az államtitkár előadásában elhangzott, hogy a hazai versenyképességben kiemelt szerepe van a járműiparnak, amely az európai gazdaság egyik fő pillére, ezért kulcsfontosságú az elektromosjármű-szegmenshez való alkalmazkodás. Kiemelte, hogy bár a lakossági hitelfelvétel és beruházási kedv már mutat némi javulást, a vállalati szektor fellendülése még várat magára. A szakember szerint a 2025-ös évre az a cél, hogy  a gazdasági növekedés 3 és 6 százalék közötti szintre gyorsuljon, amit a német ipari termelés stabilizálódása és a belső kereslet növekedése támogathat. Az államtitkár emellett hangsúlyozta Magyarország híd szerepének fontosságát Kelet és Nyugat között, különösen az elektromos járművek piacán és a zöld átállás terén.

Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója és Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. alapítója az úgynevezett „butik” pénzügyi vállalkozások sikereiről és kihívásairól beszélt, hangsúlyozva a rugalmas működés, a személyre szabott szolgáltatások és az innováció fontosságát a pénzügyi piacon.

Előadásukat Kapitány István és Rónai Egon beszélgetése követte, amelyen a Shell most leköszönt globális alelnöke, a Menedzserszövetség elnöke kiemelte, hogy a zöld átállás és az elektromos autókra való áttérés kulcsszerepet játszik a jövő energiapiacán, de felhívta a figyelmet arra, hogy a politikai döntéshozók még nem tartanak lépést a szükséges infrastrukturális beruházásokkal.

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. örökös tiszteletbeli elnöke a JVSZ Makro Konferencián osztotta meg a gyógyszergyár sikerének történetét. Bogsch kiemelte, hogy a Richter a rendszerváltás idején súlyos válságon ment keresztül, de a stratégiai fókuszálás és az áldozatok, mint a leépítések és üzletágak eladása révén sikerült a vállalatot stabilizálni. 

A konferencia egyértelmű konklúziója: Európa versenyképességének javítása és a zöld átállás nem halogatható tovább, ha a régió gazdasági ereje fenn akar maradni a globális piacon.

Köszönjük támogatóinknak az együttműködést és vendégeinknek a részvételt!

Az esemény partnerei:

Főtámogató: Foxconn Csoport

Támogató: MBH Bank

Együttműködő partnerek: Coca-Cola Magyarország, Füstmentes.hu, LeitnerLeitner, OPTEN, UniCredit Bank

Médiapartnerek: ATV, Makronóm Intézet, Portfolio, Remind

Az eseményről készült teljes képgalériát ITT tudja megnézni.

 

Bemutatkozás Vezetőség Szakmai fórumok Tagjaink Legyen Ön is JVSZ tag! Hírek Események Pályázatok Érdekképviselet Tagi szolgáltatások Kapcsolat