Középpontban az adózó

Középpontban az adózó
Adózás 2018

Ismét nagy érdeklődés mellett zajlott a Raiffeisen Bank és a Joint Venture Szövetség (JVSZ) közös szervezésű, mára éves hagyománnyá érő Adókonferenciája. A jellemzően gyakorlati megközelítésű előadások tematikája a jövőre várható változások mellett az adóhatóság koncepcióváltásának eredményei és az ennek jegyében hozott újabb változások körül forogtak.

Czinege Attila, a NAV ellenőrzési szakfőigazgatója előadásában az adóhatóság lassan két éve meghirdetett, támogatói szerepkörének jegyében folyó munkát összegezte, melynek eredményeként olyan kockázatkezelési rendszert sikerült létrehozni, ami Európában egyedülálló módon valósidejű kiválasztást tesz lehetővé. A rendszer többek között arra is kiváló alapot biztosít, hogy adózói életút alapján differenciálják az adózókat, és eszerint válasszák meg a szükséges eljárás típusát. A cél az, hogy a nem szándékos, például rossz jogértelmezésből fakadó hibák automatikus bírságolása helyett lehetőség nyíljon azok javítására is, úgynevezett támogató eljárások keretében. A jövő évben is folytatódik a NAV támogató szerepének erősítése, bevezetésre kerül az új vállalkozások mentor programja, aminek keretében az induló cégeknek segítenek elkerülni a tipikus hibákat, ezen felül 2018-tól az adóhatóság rendszerszintűen értesíti a vállalkozásokat arról is, ha üzleti partnerei között adócsaló található. Január elsejétől, pilot jelleggel indul az e-adóellenőr szolgáltatás is, aminek végső célja, hogy adott esetben személyes kapcsolatra se legyen szükség egy-egy adóellenőrzés során a revizor és az adóalany között, minden információ és kommunikáció egy erre létrehozott online felületen keresztül elérhető, benyújtható, lebonyolítható.

Heinczinger Róbert, az EY adó partnere a másik oldalról nézve megerősítette, valóban érezhető a változás a NAV hozzáállásában. Véleménye szerint a hatalmas adatmennyiséget igen hatékonyan dolgozza fel az adóhatóság, erre utal az is, hogy a revizorok nagyon konkrét kérdésekkel érkeznek már az ellenőrzésekre. A tény, hogy az ellenőrzések száma csökkeni fog, illetve célzottabbá válik, mindenképp üdvözítő, ugyanakkor lényegesen nagyobb rákészültséget kíván majd meg az adott vállalattól, mint eddig. Ez sokkal intenzívebb kooperációt igényelne az adózó és a revizor között, a jelenlegi tapasztalatok szerint most nincs érdemi párbeszéd a felek között, az adott vizsgálat lezárulásáig a vállalat nem jut információhoz a problémás pontokról. A potenciális megállapításokra még az ellenőrzés alatt azonnal kell reagálni, mert később, észrevételezés után nem lesz lehetőség a tényállás kiegészítésére. Az észrevételig kell azt a munkát elvégezni, amit most a keresetlevélig, ezért tanácsadókat, jogászokat és szakértőket már az ellenőrzés alatt be kell majd vonni.

Fekete Zoltán Titusz, az RSM Hungary Zrt. adójogásza mérsékelt optimizmusra intett az adóhatóság támogatói szerepével kapcsolatban, úgy látja, a támogatói szerep lényegesen többről szól, ami jelenleg megvalósul. Az egyéni tanácsadás igénybevételéhez szükséges körülményes regisztrációs eljárás szerinte az egyik legkézenfekvőbb példa. Egy igazán támogatói közegben bárkinek probléma nélkül ki kellene tudnia kérni az adóhatóság véleményét konkrét értelmezési vagy egyéb kérdésekben, ennek során pedig egy olyan állásfoglalást kellene kapnia, amire egy ellenőrzés során akár hivatalos állásfoglalásként is lehetne hivatkozni. A kezdő vállalkozások támogatása azonban sokkal hasznosabb lesz a szakember szerint, mint amit az eredeti szándék feltételez.


Izer Norbert helyettes államtitkár a Nemzetgazdasági Minisztérium képviseletében a kormány adóstratégiájának várható alakulását ismertette. Előadásában ismertette, hogy Magyarországon jelenleg a régiós versenytársakhoz képest magas - a GDP arányában 38 százalékos - az adóelvonás mértéke. Ennek egyik oka, hogy a gazdaságfehérítő intézkedéseknek köszönhetően úgy nőtt az államkassza bevétele, hogy mindeközben jelentős adócsökkentést hajtottunk végre. A távlati stratégiában – véleménye szerint - továbbra is fontos szerepe van annak, hogy az ország ezen mutató tekintetében is versenyképesebbé váljon. A  hatéves bérmegállapodás következtében a munka adóéke a régiós versenytársak szintjére csökken, többségüket pedig meg is fogjuk előzni hamarosan. Nem látja akadályát a következő 8 százalékpontos ütem megvalósításának sem, mivel ezt egyéb gazdasági folyamatok is támogatják. Kiemelte, a 10 százalék alatti társasági adókulcs az Európai Unióban a legversenyképesebbnek számít, emellett pedig az úgynevezett KKV adók, a KATA és a KIVA népszerűsége is gyorsan nő. Jelentős sikerek jellemzik az adóelkerülés visszaszorítását is, jelenleg 15 százalék alatti a be nem fizetett ÁFA mértéke.

Kuntner Andrea, a VGD Hungary Kft. adó partnere a transzferár változásokat ismertette. Figyelmeztetett: a változások következtében lényegesen bonyolultabbá válik a dokumentációs folyamat, különösen akkor, ha a jellemzően az anyavállalat kötelezettségeként jelentkező CBC riport elkészítése is egy helyi leányvállalatra hárul, nem beszélve arról, hogy ezt a 2016-os évre, visszamenőleges hatállyal is el kell készíteni, azaz mindenképpen nagyobb adminisztrációs terhekre kell számítani.

Zárásképp Falcsik István ügyvéd, az RSM Hungary Zrt. Vám, jövedék és termékdíj tanácsadási üzletágvezetője ismertette az aktuális hazai vámjogi megoldásokat. Mint elmondta, egy ideálisnak épp nem nevezhető helyzetből mára sikerült egy versenyképes vámkezelést kialakítani, sőt a vámjogban alkalmazott technológia és eljárásrend egyenesen előrehaladottabb, mint akár az adórendszerben. Felhívta a figyelmet az AOE előnyeire is, az úgynevezett Engedélyezett Gazdálkodói Engedély számos területen jelentős könnyítést adhat a vállalkozásoknak. Ilyen például az egyszerűsített EKAER bejelentés lehetősége, mely során tételenként csak 3 adatot kell megadni 22 helyett, azaz jelentős adminisztrációs tehertől és kockázattól kímélhetik meg magukat a vállalkozások.

 

További információ:

Szendrey Silvia
ügyvezető igazgató
jvsz@jointventure.hu
www.jvsz.hu

 

A Joint Venture Szövetség (JVSZ)

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) Magyarország egyik legrégebbi, hazai és külföldi vállalatokat tömörítő érdekvédelmi és érdekképviseleti szervezete. Elsődleges célja, hogy a mindenkori gazdaságpolitikai párbeszédben való tevékeny részvétel által hozzájáruljon a kedvezőbb, befogadóbb befektetési környezetet kialakulásához. A szövetség 14 szakbizottsága révén rendszeresen fejti ki álláspontját, tesz javaslatokat, véleményez jogszabálytervezeteket a legkülönfélébb szakmai témákban. Döntéshozói megkeresések által és aktív kezdeményezőként egyaránt arra törekszik, hogy megszerzett tapasztalatait sikeresen át tudja adni, megcélozva a gazdaság minél előnyösebb jogszabályi és adminisztrációs környezetének megteremtését. A szövetségnek valamennyi Magyarországon bejegyzett vállalat tagja lehet, a szervezet elnöki tisztjét 2015 óta Tálos Péter, a Foxconn magyarországi ügyvezetője tölti be.

Bemutatkozás Vezetőség Szakmai fórumok Tagjaink Legyen Ön is JVSZ tag! Hírek Események Pályázatok Érdekképviselet Tagi szolgáltatások Kapcsolat