Befektetés a jövőbe

-SAJTÓKÖZLEMÉNY-

Megkerülhetetlen kérdés az európai oktatás helyzete a válság hosszú távú leküzdésében - jelentette ki Navracsics Tibor a Joint Venture Szövetség (JVSZ) rendezvényén, Budapesten. Európa versenyelőnyeinek megtartásához, vagy növeléséhez le kell számolni azzal a nézettel, ami gazdaságpolitikai helyett szociális kérdésként áll az oktatáshoz.

A csütörtöki üzleti reggelin Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa számolt be a Jean-Claude Juncker vezette új Bizottság munkájának első féléves eredményeiről.

Mint elmondta, a jelenlegi Bizottság munkáját egy egyre erősebben jelentkező reformigény előzte meg. Európának azzal kellett szembesülnie, hogy a nagy, összefüggő gazdasági területek közül gyakorlatilag egyetlenként nem volt képes kikeveredni a válságból, így eddigi megfáradt rutinból kilépve kellett alapvetően átgondolni működését és lehetőségeit.

Éppen ezért - folytatta Navracsics Tibor - a Juncker-bizottság jelszavai is alapvetően az EU gazdasági helyzetére reagálnak, a munkahelyteremtés, a gazdasági növekedés, a befektetések megteremtése, segítése az elsődleges célpontok. A bizottsági munkaszervezetet is ennek megfelelően alakítottuk ki: a legfajsúlyosabb pontok megvalósítását hét alelnök irányítja, a többi biztos pedig egy-egy tárcáért felel.

Általánosságban elmondható az új bizottságról, hogy egy jóval "politikaibb" rendszerről van szó - ha megnézzük, a legtöbb biztos is politikai háttérrel rendelkezik - hangsúlyozta Navracsics Tibor. A jelenleg prioritást élvező témák, mint a digitális egységes piac, a munkaprogram, vagy az energiaunió mind olyan témák, amelyek új fejezetet nyithatnak az európai integráció történetében. A biztos arról is beszélt, hogy mindközül kiemelkedik befektetési csomag, melynek keretében az Európai Unió az Európai Befektetési Bankkal közösen egy olyan konzorciumot hozna létre, ami különféle projektcélok megvalósítását támogatná. Ennek kormányzótestületében a tervek szerint olyan döntéshozók képviseltetnék magukat, akik saját forrásaik révén is beszállnának a támogatott projektekbe.

Navracsics Tibor elmondta: a leghamarabb jövő évben induló befektetési csomag két kiemelt területe az infrastrukturális fejlesztések, illetve az oktatás, felnőttképzés magasabb szintre való emelése.

„Az oktatás befektetés. Kis túlzással mondhatnánk, hogy a kultúra, a tudásbázis, a minőség jelentik szinte Európa utolsó megmaradt versenyelőnyét." - jelentette ki Navracsics Tibor. „Mindezek megőrzésének alapvető feltétele, hogy újragondoljuk, összehangoljuk, lehetőség szerint továbbfejlesszük az oktatási, felnőttképzési rendszereinket." - tette hozzá.

A rendezvényt támogatta a T-Systems Magyarország Zrt., a KLUDI Szerelvények Kft. és a Foxconn.

 
   

Bemutatkozás Vezetőség Szakmai fórumok Tagjaink Legyen Ön is JVSZ tag! Hírek Események Pályázatok Érdekképviselet Tagi szolgáltatások Kapcsolat