A HR szerepe a Magyarországon és a kelet-európai országokban jelenlévő multiknál

Összefoglaló az „Átalakuló emberi erőforrás menedzsment a multinacionális vállalatok leányvállalatainál Kelet-Európában és Magyarországon" c. HR klub rendezvényről - 2016. január 20.

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) legutóbbi HR Klub eseményén a legfrissebb Ceeirt és Cranet HR kutatási eredményekről számoltak be a Szent István Egyetem (SZIE) Menedzsment és HR Kutató Központ kutatói. Dr. Poór József, Kovács Ildikó Éva és Dr. Szabó Katalin részletes bemutatást tartott a kelet-európai és a hazai HR kihívásokról, az általuk végzett empirikus kutatásról, valamint az abból származó következtetésekről, az esemény zárásaként pedig a jövőbeli terveikről beszéltek.


A kelet-európai és hazai HR kihívásokat tekintve a kutatók a megfelelően képzett munkaerőt, a generációs kérdéseket, az elkötelezettséget, az elvándorlást, a regionális/globális hatékonyságot és az erős gazdasági bizalmat említették. A minimál bérszínvonalat tekintve a kelet-európai országok többsége közel van egymáshoz, azonban a nyugat-európai országokénak csak a harmada vagy az ötöde. A külföldi tulajdonú cégek aránya meghatározó az egyes keleti-európai országokban, ebben a tekintetben Szlovákia jár az élen a maga 35 százalékával, de Magyarország is kiemelkedő helyet foglal el a listán a 24 százalékos eredményével (ez közel 30 000 vállalatot jelent). Mind a két országban közel 600 ezer embert foglalkoztatnak ezek a vállalatok.


Az empirikus kutatások 2004-ben kezdődtek, az első 2004-05-ben zajlott, a második 2008-09-ben, a harmadik 2011-13-ban, a negyedik pedig 2015-ben kezdődött és jelenleg is folyik. A kutatás számos szempontból gyűjt adatot a vállalatokról: vizsgálja a cég céljait, a cégjellemzőket, a belépési eszközöket, cégfejlődési fázisokat, a mandátumot és a HR-változókat is. A kelet-európai országokban az amerikai, a német, az osztrák és a francia tulajdonú vállalatok a meghatározóak.


Míg a 2008-09-as időszakban a vállalatok fő orientációja stabilitás megteremtése és a leépítés volt, addig a 2012-13-as időszakban már a növekedés és a stabilitás volt a meghatározó. Az átlagos HR osztály létszáma 1-5 fő mind a két mintában. A kutatás eredményeiből tisztán látszik, hogy a HR kompetenciák és a vállalat teljesítménye között egyértelmű összefüggés van.
A jövőbeli terveket illetően a kutatók elmondták, hogy a kutatások idén folytatódnak, és a legfőbb céljuk az lenne, hogy növeljék a hazai válaszadók körét.

 

Bemutatkozás Vezetőség Szakmai fórumok Tagjaink Legyen Ön is JVSZ tag! Hírek Események Pályázatok Érdekképviselet Tagi szolgáltatások Kapcsolat