Ne kifelé lejtsen a pálya – versenyelőny globális téren

„A GDPR adatvédelmi reform, amely szélesíti azt az eszköztárat, ami az adatbiztonságot segíti.” – nyilatkozta Dr. Szabó Endre Győző, a NAIH elnökhelyettese. Elmondása szerint az Unió szabályozása kihat a globális versenyre, mivel a megváltozott piaci elvárásokra a megfelelő szabályozói környezet létrehozásával reagálva a tagországok globális esélyei javulnak. Ennek következményeként a hazai szereplők, mivel tagjai az adatvédelmi szabályozás rendszerének, versenyelőnyben részesülhetnek.
„Olyan világban élünk, ahol nem mindegy, hogy milyen nyomot hagyunk, és ez az adattudatosságunkon is múlik.”- fogalmazott  Dr. Jádi Németh Andrea, a bpv Jádi Németh Ügyvédi Iroda vezetője.
A május 25-én hatályba lépő, GDPR adatvédelmi rendelet, a korábban elfogadott, 1995-ös irányelvet (95/46/EK) váltja fel. Az új szabályozás jelentősen szigorítja a személyes adatok kezelésére vonatkozó elvárásokat. Létrejöttének oka a korábbi jogszabály elavultsága, hiszen „olyan új technológiai vívmányok és új kommunikációs módok vannak jelen manapság, melyekkel lépést kell tartani, és ellenőrzést kell gyakorolni az adatok megfelelő felhasználását illetően” - magyarázta Dr. Koczor Péter ügyvéd, a bpv Jádi Németh Ügyvédi Iroda szakjogásza. Az új jogszabály bevezetését követően nem lesz elég megfelelni az adatvédelmi követelményeknek, azok megfelelő alkalmazását bizonyítani is kell a vállalatoknak. Továbbá a szabályozás a hozzájárulás kérdését is újradefiniálta,, s az új szabályozás mindenki számára érthetően megfogalmazott, megelőző tájékoztató elkészítését írja elő.  Elmondása szerint sok mindenben egyszerűsödik, de sok mindenben bonyolultabbá is válik az élet május 25-e után, azonban mindez az adatalanyok szempontjából egy kedvezőbb rendszert jelent, amely nagyobb biztonságot és jogorvoslati garanciát kínál az adatok tárolása és felhasználása szempontjából.
Az új rendelet a már meglévő, de elavult adatkezeléssel foglalkozó ágazati törvényeket is módosítja, így a foglalkozási és az egészségügyi adatkezelésben is változásokat hoz. A Munka Törvénykönyv változtatásait illetően, rögzíti az egyértelmű, gyakorlatban is alkalmazható normákat, és bővíti a technológiai újdonságokra létrehozott egyéb szabályozásokat, mint pl.  az elektronikus beléptető rendszerek, kamerahasználati vagy vállalatcsoporton belüli adattovábbítási normákat. Dr. Varga Katalin, a Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Sutherland Ügyvédi Iroda Partnere rámutatott, az adatkezelésre vonatkozó tájékoztató frissítése (elektronikus kommunikációra vonatkozóan is), a megfelelő tájékoztató készítése már a munkaerő toborzás fázisában is, s ha van, a közös adatkezelők közötti megállapodás kidolgozása a legfontosabb felkészülési „házi feladatok” a vállalatok számára.

Bemutatkozás Vezetőség Szakmai fórumok Tagjaink Legyen Ön is JVSZ tag! Hírek Események Pályázatok Érdekképviselet Tagi szolgáltatások Kapcsolat