Megújította stratégiai partnerségét a Joint Venture Szövetség és az Igazságügyi Minisztérium

Az Igazságügyi Minisztérium és a Joint Venture Szövetség (JVSZ) közötti stratégiai partnerségi megállapodást írt alá Trócsányi László igazságügyi miniszter és Tálos Péter elnök. A szerződés alapján a JVSZ a jövőben is aktív szerepet vállal a jogalkotási és szabályozási kérdések véleményezésében. A két partner érdemi párbeszéde hatékonyan elősegítheti az üzleti környezetnek és gyakorlatnak megfelelő jogalkotást.

 „A JVSZ a jövőben is folytatni tudja az előkészített jogszabályok véleményezését. A csődtörvénnyel, az infotörvénnyel, és a cégkapu bevezetésével kapcsolatban is megtette javaslatait a JVSZ a közelmúltban” – emelte ki Tálos Péter elnök. A 2011-ben indított és most megújított stratégiai partnerség a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló törvény alapján jött létre. Célja, hogy az igazságügyi miniszter közvetlenül be tudja vonni a jogszabály előkészítésébe a szabályozni kívánt területen a társadalmi érdekeket megjelenítő, illetve kimagasló szakmai teljesítményt nyújtó szervezeteket.

„Jó jogszabályok, jól, gyorsan és hatékonyan működő bíróságok” – ez a feladata a minisztériumnak, mondta Trócsányi László. Körülbelül 7000 hatályos jogszabály van hazánkban, évente körülbelül 200 törvényt fogadnak el, aminek nagy része módosítás. Az igazságügyi minisztérium célkitűzése annak áttekintése, hogy mit kell törvényben, és mit elég csak kormányrendeletben, határozatba szabályozni – ismertette az igazságügyi miniszter.

Ami a jövőt illeti, az új fizetésképtelenségi törvény megalkotása érinti a legtöbb vállalatot. Az 1991-es törvény teljes átfésülésére van szükség, ennek a feladatnak most állunk a kezdetén – fogalmazott az igazságügyi miniszter. „Ma csődegyezség szinte nincsen, a felszámolási eljárások hatékonysága nagyon rossz, a végelszámolás pedig rendkívül bürokratikus. Nem a cégalapítás jelent tehát itthon problémát, így a cégeljárások helyett át lehet terelni a bírókat a felszámolások területére” – mondta Trócsányi László. A cél a hitelezők méltányolandó érdekeinek védelme, a privilegizált hitelezői csoportok meghatározása. Emellett az adós vállalat termelőegységeinek megmentése is fontos, vagyis a reorganizációra kell hangsúlyt fektetni. A harmadik cél a gyorsaság és hatékonyság, így a menthetetlen cégek ügyét a lehető leggyorsabban le kell zárni. Szakértőket kell igénybe venni a bírói munkában, ezen szabályozás kialakításánál a JVSZ segítségére is számít a minisztérium – hangsúlyozta Trócsányi László.

Bemutatkozás Vezetőség Szakmai fórumok Tagjaink Legyen Ön is JVSZ tag! Hírek Események Pályázatok Érdekképviselet Tagi szolgáltatások Kapcsolat