"Magyarország 1986 - 2016" - 30 éve a versenyképes vállalkozásokért

Az innováció kultúrájának megteremtése, egyfajta innovációs fordulat szükséges ahhoz, hogy Magyarország lényegesen megnövelje növekedési potenciálját, és előkelőbb helyet tudjon betölteni a nemzetközi gazdasági értékláncban - mondta el Tálos Péter a Joint Venture Szövetség (JVSZ) 30 éves jubileumi évének nyitórendezvényén. A szervezet tavaly megválasztott elnöke szerint ideálisak a körülmények egy új magyar növekedési dinamika megteremtéséhez, aminek előkészítését a JVSZ már meg is kezdte.

Alapításának 30 éves évfordulóját ünnepli idén a JVSZ. Az ünnepi év nyitányaként stílusosan az egykori Pénzügyminisztérium - ma a Nemzetgazdasági Minisztérium - legendás pénztártermében tartott kerekasztal beszélgetés keretében, korábbi és jelenlegi szövetségi vezetők tekintettek vissza az elmúlt három évtizedre. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a JVSZ társelnöke elmondta, az elmúlt harminc évben a mindenkori magyar kormány rengeteg ösztönzést és támogatást kapott ettől a szövetségtől. „A szövetség alapítási célkitűzései a mai napig érvényesek, és egybecsengenek a kormány azon törekvésével, hogy egy minél hatékonyabb, erősebb magyar gazdaság épüljön fel. Ebben a munkában, ahogy eddig is, a jövőben is természetes szövetségeseként tekint a JVSZ-re". Hozzátette, az operatív munka mellett a szervezetnek vitathatatlan szerepe van abban, hogy a kormány és a gazdasági szereplők között kölcsönös bizalom és eredményes együttműködés valósult meg. 

Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kiemelte, hogy„Minden gazdaságban szükség van olyan szereplőkre, akik a saját érdekeiken túllátva meglátják a nagyobb képet, és jelentős eredményeket tudnak ennek szolgálatában letenni az asztalra. A JVSZ ilyen." Mint elmondta, a következő nagyobb léptékű feladat a tudás és a gazdaság közelebb hozása, integrálása lehet, ezen a téren ugyanis nem teljesít a benne rejlő potenciálhoz méltón Magyarország.

 A gondolatmenetet folytatva Tálos Péter, a JVSZ jelenlegi elnöke úgy fogalmazott, ahogy 30 évvel ezelőtt, úgy most is jelentős fordulat előtt áll a hazai gazdaság, melynek tétjét a közeljövő növekedési kilátásai jelentik, azaz hogy Magyarország az EUs pénzbeáramlástól függetlenül tartósan magasabb bővülést tudjon produkálni. „Meggyőződésem, hogy 2016-ban újra fordulópont előtt állunk, és történelmi esélyt is kaptunk egyben, hiszen a 2014-2020-as ciklus valószínűleg az utolsó bőkezű időszak az Unióban. Csak akkor tudunk dinamikusan fejlődni, ha a gazdaságunk szereplői közt egyre többen lesznek olyanok, akik előkelőbb helyet foglalnak el az értékláncban, saját maguk által fejlesztett termékeket saját márkanevük alatt visznek sikerre." Hozzátette, ehhez egyfajta innovációs fordulat, az innováció kultúrájának elterjesztése a cél, melyben a JVSZ a jövőben még tevékenyebben hozzá kíván járulni. Ennek érdekében a szervezet a Pannon Egyetem kutatóival közösen egy olyan átfogó kutatás előkészítését kezdte meg, ami feltárja meddig jut el, illetve milyen pontokon akad el az innováció folyamata a hazai vállalkozásoknál, beazonosítja a jellemző problémákat, és ezek fényében olyan megalapozott javaslat csomagot tud letenni a kormány elé, ami alkalmas lehet a minél kedvezőbb innovációs környezet megteremtésére.

A rendezvényen a JVSZ egykori és jelenlegi vezetői, tisztségviselői, tagvállalatai vettek részt és rövid hozzászólásokban idézték fel a vegyesvállalatok hőskorát, méltatva az elért eredményeket, ugyanakkor megemlítve a Szövetségre váró új kihívásokat is.

 Van még tennivaló, az elkövetkező 30 évben sem fogunk tétlenkedni -  búcsúzott a résztvevőktől Gulyás József, a JVSZ Tőkeexport Bizottságának elnöke, a KKVHÁZ vezérigazgatója, a rendezvény moderátora. A rendezvény támogatói voltak: a KLUDI Szerelvények Kft., a PCE Paragon Solutions Kft., a Rondo Hullámkartongyártó Kft. és az EastEuroCo Vezetési Tanácsadó Kft.

30 éve a versenyképes vállalkozásokért
A Joint Venture Szövetség 2016-ban ünnepli fennállásának 30. évfordulóját.

Jubileumi évünk támogatói:

 

 

Bemutatkozás Vezetőség Szakmai fórumok Tagjaink Legyen Ön is JVSZ tag! Hírek Események Pályázatok Érdekképviselet Tagi szolgáltatások Kapcsolat