Felkészülés a 2021-27-es uniós támogatási ciklusra összefoglaló

Budapest, 2020. október 27. – Már csak két hónap van hátra az idei évből, egyben a jelenlegi uniós támogatási ciklusból is. Januárban indul az új időszak, ami sok újdonságot tartogat számunkra -mondta Szőcs Árpád, az MKB Consulting Zrt vezető tanácsadója a Joint Venture Szövetség EU Bizottságának online nyílt ülésén.

Bár a népszerű uniós támogatási források az év ezen szakaszára jellemzően kimerülnek, azonban ilyenkor készít számvetést az intézményrendszer is. Az ITM és a HEPA, HIPA is közzétettek nemrégiben pályázati felhívásokat, idén tehát nincs teljes forráshiány év végén.

Pozitívum az is, hogy bizonyos pályázatok kiírásában megfigyelhető már rendszeresség, ami azt jelenti, hogy tudnak készülni előre a cégek.

Mik a várakozások a 2021-re?

A hazai vállalkozásoknak az elmúlt félévben is volt, van beruházási fejlesztési kedve, fejlesztési támogatásokra tehát továbbra is nagy az igény. Potenciális veszélyt jelent ugyanakkor, hogy ha nem következik gazdasági fellendülés, akkor a cégek vissza fogják adogatni az elnyert beruházási támogatásokat.

Valószínűsíthető, hogy a támogatási témakörök a 2021-27-es időszakban is hasonlóak lesznek: a K+F és innováció, a digitalizáció és az emberi erőforrások fejlesztése továbbra is hívószó lesznek. Az automatizálható, és a továbbra is emberi erőforrást igénylő tevékenységek azonosítása fontos lesz a vállalkozások számára.

A különböző támogatási típusok közül a feltételesen vissza nem térítendő támogatások lehetnek döntőek. A közvetlen brüsszeli források elérhetővé tétele is előtérbe kerülhet, de a hazai támogatások szerepe is megnőhet a következő ciklusban.

Hogyan tudunk felkészülni?

A nagyobb vállalatoknál fontos a fejlesztési tervek frissítése, kkv-oldalon pedig az ilyen tervek összeállítása, egyfajta „kívánság lista” összeállítása, a fejlesztési elképzelések tematizálása. Fontos lenne egy, a fejlesztésekért felelős „belső csapat” összeállítása. Ciklus elején, a forrásbőség idején különösen fontos, hogy legyen gazdája az egyes fejlesztési témaköröknek.

Elképzelhető, hogy a kormány már januárban kötelezettségvállalást indítson, olyan pályázatokat, amiket az EB várhatóan elfogad, kiírjon, ha a költségvetés ezt engedi. Jövő év elején, januárban akár energetikai pályázat is kiírásra kerülhet, illetve falusi turizmusra szánt pályázati források is megnyílhatnak.

 

Bemutatkozás Vezetőség Szakmai fórumok Tagjaink Legyen Ön is JVSZ tag! Hírek Események Pályázatok Érdekképviselet Tagi szolgáltatások Kapcsolat