Digitális HR - toborzás, onboarding és képzés - HR mini online konferencia összefoglaló

Budapest, 2021. január 21. – A pandémia elmúlt hónapjaiban rohamléptekkel haladt előre - a többnyire kényszer által vezérelt - digitalizáció. Hogyan sikerült hatékonyabbá tenni és online csatornákra átültetni a toborzást, az onboardingot és a képzést? A Joint Venture Szövetség mini konferenciáján erre is választ adtak a tanácsadók és HR vezetők, emellett a HR egyes specifikus területeire vonatkozó digitális megoldásokról és a jó vállalati gyakorlatokról is áttekintést kaphattak a résztvevők.

Tömeges kiválasztás online előszűréssel és gamifikált AC-val

Ma már számtalan online munkaerő-kiválasztást támogató szoftver érhető el, de sok a bizonytalanság is, nincsenek standard megoldások, divergens eszközök jellemzik a piacot – véli Fazekas Zsolt, a HILL International Kft. ügyvezető igazgatója. A közösségi média, így a LinkedIn is ajánl már szoftvert.

Ebben a környezetben állított össze a HILL International és a Motivive egy nagylétszámú, szűk határidejű kiválasztásokat segítő online módszertant és eszköztárat. A hagyományos álláshirdetésre a pályázók online felületen, szabványos adatbázisba jelentkeznek, és azonnal egy egyedi, rövid, egyszerű kérdéseket tartalmazó kérdőívet is kitöltenek. A következő körben egy hosszabb, szofisztikált online AC (assessment center) feladatcsoporttal kell megbirkózni, a soft skillek mérésére. Mivel ez egy másfél-két órás feladat, a pályázók elhivatottsága is mérhető. Az utolsó kiválasztási lépés egy online, strukturált interjú, amihez önkiszolgáló felületen a pályázók foglalnak időpontot. Szerződéskötés e-mailben történik, a kiválasztott pályázókkal "élőben" csak az első munkanapon találkozott az ügyfél.

Az eddigi tapasztalatok alapján a módszertannak munkatársi kategóriában nyolcszoros, csoportvezetői kategóriában tizenkétszeres, manageri kategóriában ötvenszeres jelentkezési rátát értek el. Emellett az időközi lemorzsolódási ráta nagyon alacsony volt a ténylegesen potens pályázók között. A folyamattal kapcsolatban kevés segítségkérés és nulla reklamáció futott be. Egy hónappal a meghirdetés után az első 25 fő ajánlatot kapott, 20 fő belépett, 4 felmondási időt tölt, 1 visszalépett, további 25 fő beléptetési folyamata párhuzamosan halad. Lelkes és pozitív visszajelzéseket kaptak az AC-val kapcsolatban, néhány jogos fejlesztési javaslattal kiegészítve. Az online időpontfoglalás egyértelműen pozitív fogadtatásra talált a magasan kvalifikált vezetők körében is.

Hogyan tervezzük meg vállalatunk digitális onboarding folyamatait és tartalmait?

2020-ban nagyon sok vállalat került nehéz helyzetbe, ahol a belső kommunikáció nem volt megoldva – mondta Barathi Tamás. A Blue Colibri App alapítója szerint a vállalati képzések fontosságára is felhívta a figyelmet a tavalyi év, hiszen ezek hatással vannak a produktivitásra és teljesítményre, a megtartásra, a tudásmenedzsmentre és a versenyelőnyre is. Kihívás elé állítja a képzést-fejlesztést, hogy elmaradnak az orientációs napok, a tantermi oktatások, a papír alapú beléptetések. Ezért a tanulás sok helyen online térbe került át, ahol azonban a videón megnézett képzések nem feltétlenül eredményesek. A digitális oktatás kihívásai közé tartozik az oktató hiánya, a tanulóközösség hiánya és a dedikált idő hiánya is.

A megoldások között említette Barathi a microlearning módszertant, ami könnyen emészthető egységekre osztott tananyagokat jelent. Ez felmérések szerint 17%-kal hatékonyabb a hagyományos e-learninges anyagokkal szemben; a tanulók 50%-kal elkötelezettebbek a digitális tanulás során és 50%-kal alacsonyabb költséget jelent. A hagyományos tananyagokhoz képest háromszor gyorsabb egy microlearning folyamat felépítése.

Az optimális tanulási környezetben a tanulóknak biztosítani kell a társas tanulás lehetőségét (virtuális tanulóközösségek) és az azonnali megerősítést (tesztek). Mindezen ismeretek alapján hozta létre a Blue Colibri saját pre/onboarding felületét a microlearning módszertan alapján, ahol a képzések struktúrája a munkavállaló részére is átlátható.

Minden online vagy mégsem? Tréning trendek és megoldások

A klasszikus tréningek virtuális térbe való áthelyezéséről tartott előadást a WIFI Hungária Oktató és Továbbképző Intézet Kft. ügyvezető igazgatója. Földváry Beáta szerint a tréningeken a figyelem fenntartása, az aktív részvétel ugyanolyan fontos, mint a tartalom, ennek biztosítása digitális térben azonban még nehezebb.

Először azt kell átgondolnunk, hogy mi a célunk a képzéssel, milyen változást szeretnénk elérni vele. Azután, érdemes elkezdeni azon gondolkozni, hogy melyik az a szoftver, ami megfelel a mi követelményeinknek. Egy platform nem biztos, hogy elegendő a hatékony tanuláshoz. A tartalom minősége a meghatározó, de a motiváltság és személyesség is fontos. A módszerek keverése pedig nem csak lehetséges, de emeli is a fejlesztésben rejlő lehetőségeket. 

HR vezetői kerekasztal beszélgetés: kihívások és jó gyakorlatok

Az esemény végén kerekasztal beszélgetés formájában osztották meg a közönséggel tapasztalataikat a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft., a LEGO Manufacturing Kft. és a Deloitte Zrt. HR-vezetői. Az üzletmenet-folytonosság biztosítása kiemelet feladata most a HR-nek, emellett a munkavállalók egészségének és biztonságának megőrzése, illetve a törvényi kötelezettségeknek való megfelelés (például a különféle igazolások kiosztása) is kihívásokat támaszt.

Az otthonról dolgozó munkatársaknál a motiváció és elkötelezettség fenntartása jelent nagy kihívást. A résztvevők egyöntetűen hullámvasútként jellemezték a helyzetet, ahol tudni kell a mélypontokon segíteni, ami plusz eszközöket igényel. Ezen a területen is sok újítás született: volt, ahol workshop sorozatot indítottak, melyeken különböző témakörben, vezetett beszélgetés keretében tudják a dolgozók megosztani tapasztalataikat, ami nagyon sokat lendít a kollegák jóllétén.

A jó HR-gyakorlatok kapcsán a résztvevők kiemelték a személyesség fontosságát, ami az onboardingnál és a képzéseknél is kulcsfontosságú.

Bemutatkozás Vezetőség Szakmai fórumok Tagjaink Legyen Ön is JVSZ tag! Hírek Események Pályázatok Érdekképviselet Tagi szolgáltatások Kapcsolat