Átfogó adóreformot készít elő a kormány

Az adózók érdekeit szem előtt tartó adórendszer kialakítását jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, és a Joint Venture Szövetség (JVSZ) társelnöke a szervezet vállalatvezetői fórumán. A várhatóan 2017-ben életbe lépő adózási rendszer nagyobb önállóságot biztosítana a megbízható adózók számára életszerűbb határidőket alkalmazna, valamint növelné a NAV pénzügyi felelősségét is az adózóval szemben.

A JVSZ, a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara, a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara, a Hungary - Hong-Kong Business Association, a Kanadai-Magyar Kereskedelmi Kamara és az Osztrák Nagykövetség Kereskedelmi Osztálya közös szervezésében megvalósult fórumon Varga Mihály a magyar gazdaság legfrissebb eredményeiről, illetve aktuális kihívásairól számolt be a hazai gazdasági élet prominens vezetőinek.

A nemzetgazdasági miniszter elmondása szerint rendkívül eredményes évet tudhatunk magunk mögött, Magyarország gazdasága 2013 óta töretlenül fejlődik, szerkezete egyre kiegyensúlyozottabb, növekedési üteme pedig 2014-re már a 3,6 százalékot is elérte. A gazdasági élénkülés a külkereskedelmi forgalomban is megmutatkozik, míg az export 7,1, addig az import 8,8 százalékkal növekedett 2014-ben. Varga Mihály szerint a bővülés 2015-ben is fenntartható marad, a párhuzamosan növekedő termelés és belső fogyasztásnak köszönhetően, az esetleges negatív hatásokat járműipar kiváló teljesítménye ellensúlyozhatja. A miniszter kimagaslónak értékelte a beruházások volumenét is, melyek összértéke az elmúlt évben meghaladta a 6800 milliárd forintot, 21,3 százalékkal jobb eredményt produkálva a Visegrádi országok átlagánál. A jobb eredmények közvetve a munkapiaci mutatók javulásában is megmutatkozik, a 2015. januárig tartó három hónapos időszakban 4,5 milliót tett ki a munkában állók száma, a 15-64 éves korosztályban megközelítve a 62,5 százalékos arányt. Ugyancsak pozitív fejlemény az ország külső sérülékenységének csökkentése: negyedik éve 3 százalék alatti a hiány, és tartósan megfordulni látszik az államadósság pár évvel ezelőttig tapasztalt növekedési trendje, apránként, de határozottan csökken az adósságállomány.

Ami a közeljövő kilátásait illeti, a nemzetgazdasági miniszter elmondása szerint Brüsszel zöld utat adott a minisztérium hatáskörébe tartozó három operatív gazdaságfejlesztési programnak, így hamarosan új pályázatok kerülnek kiírásra. Megjegyezte, az Unió előírásainak megfelelően csökken a vissza nem térítendő támogatások aránya, ugyanakkor lényegesen egyszerűbb pályáztatás, kisebb mértékű biztosítékigény jellemzi majd a pályázatokat. Varga Mihály ugyancsak a rendelkezésre álló források bővülését várja továbbá a kormányzat a bankszektor képviselőivel kötött megállapodásától, melynek keretében a felek között szorosabb együttműködés, azaz kiszámíthatóbb bankpolitika valósul meg.

A versenyképesség javítását célzó, jelenleg is zajló közigazgatási reform eddigi legnagyobb lépéseként az adózási rendszer átfogó reformját jelentette be Varga Mihály. Várhatóan 2017-től a magánszemélyek válláról teljes mértékben leveszi az adóbevallás kötelezettségének terhét az állam, míg a vállalati szférában alapvetően alakulhat át az adóhatóság és a vállalkozások viszonya.

Továbbra is napirenden van hazai oktatási-szakképzési rendszer átalakítása. Varga Mihály hangsúlyozta, a tervezett reform célja olyan duális képzési rendszer megalkotása, ami gyorsan és rugalmasan tud alkalmazkodni az ország gazdasági igényeihez, de természetesen nem olyan módon, hogy az egyes diákok elől elzárja az egyéb pályákon való érvényesülés lehetőségét.

A kockázatokat illetően a nemzetgazdasági miniszter szerint jelenleg az országhatáron kívüli tényezők meghatározók hazánk szempontjából, megemlítve az orosz-ukrán konfliktust. Mint elmondta, Magyarország elemi érdeke, hogy más uniós tagországokkal együttműködve elérje a szankciós politika felülvizsgálatát, mivel az közvetlen és súlyos hatással lehet hazánk energiaellátására, illetve számos jelentős, az érintett országokban komoly érdekeltségekkel rendelkező hazai cég működésére.

A rendezvényen a tárcavezető Magyar Gazdaságért Díjat adott át a Joint Venture Szövetség elnökének, Chris Mattheisennek, a Magyar Telekom Nyrt. vezérigazgatójának. Varga Mihály az amerikai származású, de a magyar nyelvet kiválóan beszélő üzletember érdemeit méltatva elmondta: vállalatvezetőként és a hazai és külföldi vállalatokat tömörítő érdekvédelmi és érdekképviseleti szervezet elnökeként meghatározó szerepet tölt be a magyar gazdasági életben.

Bemutatkozás Vezetőség Szakmai fórumok Tagjaink Legyen Ön is JVSZ tag! Hírek Események Pályázatok Érdekképviselet Tagi szolgáltatások Kapcsolat