A vállalati korrupció és csalás gyakori oka az összeférhetetlenségi szabályok megsértése

A vállalati korrupció és csalás gyakori oka az összeférhetetlenségi szabályok megsértésemegtartotta első konferenciáját a nemrég alakult Magyar Vállalati Compliance Társaság

Budapest, 2017. május 30. – Az alkalmazottak, beszállítók és üzleti partnerek közötti összeférhetetlenség észlelése komoly kihívások elé állítja a vállalatokat. Az összeférhetetlenség nagyban növeli a vállalati korrupció és más visszaélések kockázatát, de a gépi intelligencia egyre inkább lehetővé teszi az eddig eltitkolt összefonódások leleplezését a vállalatok számára is – hangzott el a Joint Venture Szövetség (JVSZ) és a Magyar Vállalati Compliance Társaság (MVCT) napokban megrendezett országos konferenciáján.

Először lépett a nyilvánosság elé a 2016 év végén alakult Magyar Vállalati Compliance Társaság (MVCT). A szakmai szervezet elsődleges célja a hazai compliance szakmai közösség összefogása, tapasztalatcsere és párbeszéd kialakítása és ösztönzése. A főleg compliance szakemberekből és jogászokból álló MVCT tudásközpontként kívánja segíteni a vállalati visszaélések, így például a csalás és a korrupció visszaszorítását.

A rokonok gyakran csak rontanak a vállalat helyzetén

Dr. Puskás János, a Magyar Vállalati Compliance Társaság (MVCT) elnöke hangsúlyozta, hogy a rokonok érdemtelen alkalmazása kihívást jelent a vállalatok jogszerű működéséért és a visszaélések megelőzéséért felelős compliance szakembereknek. Sok vezető szívesebben alkalmaz rokonokat és barátokat, mert bennük jobban megbízik, de ez gyakran nepotista vállalati kultúrához és munkahelyi kivételezéshez vezet. Az MVCT elnöke megemlített közelmúltbeli nagyvállalati botrányokat, amikor súlyos jogsértésekhez vezetett, hogy az érintett személy rokoni kapcsolatai miatt elmozdíthatatlan volt a vállalattól. "Bár fontos a bizalom, a vállalati belső vizsgálatok tapasztalatai alapján mégis célravezetőbb, ha a vállalatvezetőknek eleve tilos a saját rokonaikat és barátaikat alkalmazni. Ha pedig ilyenre mégis sor kerül, fokozott figyelem szükséges a munkahelyi kivételezés elkerülése érdekében." – mondta el előadásában dr. Puskás János.

A konferencián előadó compliance szakemberek tapasztalatai alapján a visszaélések egyik leggyakoribb oka, hogy önkéntes bejelentés nélkül nehéz észlelni az összeférhetetlen kapcsolatokat. Tipikus probléma lehet, hogy a vállalat valamelyik alkalmazottja a valós árnál drágábban kívánja beszerezni az árukat vagy szolgáltatásokat egy hozzá valamilyen módon kötődő beszállítótól. A vállalatok ezt összeférhetetlenségi szabályzatokkal és a partnerek előzetes átvilágításával próbálják megelőzni. Visszaélések gyanúja esetén a belső vizsgálat leggyakrabban a vállalat compliance felelőseinek a feladata. Minél nagyobb egy szervezet, annál gyakrabban hoznak létre külön osztályt a compliance funkció ellátására.

 

A gépi intelligencia megakadályozhatja a vállalati visszaéléseket 

Az adatokra épülő compliance vizsgálatok fontos része a céges kapcsolati hálózat feltérképezése, de ez önmagában csak alapszintű elemzésekhez elegendő. A SignalRank Machine Intelligence csalásellenes szakértője, dr. Szür Zoltán beszámolt arról, hogy a rokonok vagy más ismerősök segítségével elkövetett potenciális visszaélések feltárásához nyújthat segítséget napjaink egyik fejlődő technológiája, a gépi intelligencia. “A visszaélések megelőzése érdekében a legmodernebb adatelemzési és gépi intelligencia megoldásokat használhatjuk a jellemzően visszaélésekre utaló minták felismeréséhez. A gépi tanulás segítségével a szoftver nemcsak a cégek közötti személyi összefonódásokat, hanem többek között a szorosabb rokoni és esetleg más személyes kapcsolatokat is felismeri, és amennyiben ezek relevánsnak bizonyulnak, a compliance vizsgálatról készített jelentésben is szerepelnek.” – mondta el előadásában dr. Szür Zoltán.

A szakemberek közti tapasztalatcsere nélkül nehezebb dolguk volna a vállalatoknak

A Magyar Vállalati Compliance Társaság (MVCT) célja a vállalati szinten kialakított jó gyakorlatok szélesebb körű megosztása. Ennek érdekében dr. Sükösd Péter MVCT alelnök az általa vezetett interaktív workshop során tipikus hipotetikus eseteket mutatott be és más vállalatok compliance és jogi szakembereivel közösen kerestek megoldásokat a felmerült problémákra. "Munkánk célja, hogy a különböző vállalatok közös jó gyakorlatokra építve szoríthassák vissza a vállalati korrupciót és más visszaéléseket. Ez azért is hasznos, mert így csökken annak az esélye, hogy egy visszaélés miatt elbocsátott munkavállaló az új munkaadójának is kárt okozhat a korábbi módszerrel." – mondta el előadásában dr. Sükösd Péter.

 

* * *

A Magyar Vállalati Compliance Társaságról (MVCT) további információ található a  www.compliancetarsasag.hu weboldalon.
© 2017 Magyar Vállalati Compliance Társaság. Minden jog fenntartva.

Bemutatkozás Vezetőség Szakmai fórumok Tagjaink Legyen Ön is JVSZ tag! Hírek Események Pályázatok Érdekképviselet Tagi szolgáltatások Kapcsolat