Varga Mihály: Németország tüsszentett, de mi még nem fáztunk meg

Budapest, 2019. október 1. – Az európai uniós források hatékonyabb felhasználása, a munkanélküliség további csökkentése, a hazai vállalatok versenyképességének növelése egyaránt hozzásegítheti Magyarországot kiugró gazdasági teljesítményének fenntartásához – ezeket mondta Varga Mihály miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter, a Joint Venture Szövetség (JVSZ) társelnöke a szövetség és együttműködő partnerei által rendezett vállalatvezetői fórumon.

Magyar növekedés a lassuló Európában címmel tartott előadást Varga Mihály Budapesten, a JVSZ vállalatvezetői fórumán. Ebben kitért a világgazdaság várható gazdasági teljesítményére is, mely szerint globálisan idén várhatóan 3,3%-kal, az EU egésze 0,6%-kal, Németország 0,7%-kal növekszik majd. Utóbbi technikai recesszióba került a tavalyi harmadik negyedévben, és mint tudjuk, „ha Németország tüsszent, a közeli szomszédai megfáznak – mi még nem fáztunk meg” – mondta a pénzügyminiszter.

Csak minden nyolc-kilencedik lassulást követ historikusan recesszió, nem tudni, hogy a mostani lassulás mit hoz, válság-forgatókönyvekről még kár beszélni. A kereskedelmi háború, a brexit és a többi geopolitikai feszültség nem tesz jót a gazdaságnak, de a növekedési trendek még kedvezőek.

Közel négyszer gyorsabban növünk az EU-átlagnál

Az utóbbi időszakban élre került a magyar gazdaság teljesítménye: az idei második negyedévben 5,2% volt a növekedésünk, ami az EU-s átlag közel négyszerese, ezzel második helyre kerültünk tagállami rangsorban, egyedül Írország előz meg minket. A kormányzati célkitűzés, hogy hosszú távon is az uniós átlag felett teljesítsen hazánk.

A növekedés főként a kormányzati intézkedéseken alapszik, bár jelentősen hozzájárul a beruházás és a lakossági fogyasztás emelkedése is. Termelői oldalon továbbra is az autóipar a legfőbb hajtómotor, de a gyógyszeripar, vegyipar is jól teljesítettek. Az uniós források szerepe ugyanakkor elhanyagolható a növekedésben. Ha a következő években ezeket a pénzeket hatékonyabban tudjuk elkölteni, az a növekedésünket is kedvezően érintheti.

. A külföldi eladósodottság jelentősen csökkent, helyette a lakossági megtakarítások aránya nőtt. Pozitívumként emelte ki a pénzügyminiszter, hogy a lakosság már csak a többletjövedelem felét költi el, másik feléből megtakarításokat képez. Egy kockázatra is felhívta a figyelmet Varga Mihály: a régiós országokhoz képest nálunk 69% a GDP arányos adósság, másutt ez akár 40% alatti, ezért a kormány továbbra is elkötelezett az államadósság csökkentése mellett, ahogyan a fegyelmezett államháztartási gazdálkodás mellett is.

Történelmi mélységbe került a munkanélküliség, amiben a munka törvénykönyvének módosítása is sokat vetett latba. A foglalkoztatás 53%-ról 70,2%-ra emelkedett a 15-60 közöttiek körében. A munkanélküliek, közfoglalkoztatottak, a nyugdíjasok és a nők továbbra is kiaknázatlan táborai a munkaerőállománynak. Eközben a keresetek is dinamikusan nőttek, amire szükség is van a közel 85 ezer betöltetlen állás megszűntetéséhez.

Csökken az országkockázati felárunk is, ami az elmúlt években tartósan 100 bázispont alatti. Hitelminősítésünk a környező országokéhoz képest azonban még gyengébb, bár a piac már nem így számol, látva az régiós államkötvények árazását.

Ami a jövőt illeti, Varga Mihály elmondta, hogy a kormány Gazdaságvédelmi Akcióterve már elindult, olyan intézkedésekkel és eszközökkel, mint az új lakossági állampapír, a szocho csökkentése, a fejlesztési adókedvezmény bővítése, az adóelőleg-feltöltés eltörlése, a reklámadó felfüggesztése vagy a munkásszállások kialakításának támogatása. 2020 január 1-től pedig olyan lépések követik, mint a kisvállalati adó (kiva) 1 százalékpontos csökkentése, a különböző adók összevonása és csökkentése, a szálláshely áfa csökkentése, az áfa-visszatérítés a kistelepülésen építkezőknek, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. tőkeemelése, az öntözés fejlesztése a mezőgazdaságban, illetve a K+F támogatásának növelése.

Arra a kérdésre, hogy várható-e az szja további csökkenése, Varga Mihály azt mondta, hogy nem sok teret lát ebben, így is hazánkban a harmadik legalacsonyabb a személyi jövedelmet terhelő adó mértéke az Európai Unióban. Az őszi adómódosításnál nagy forradalmi változásokra nem lehet számítani.

Köszönjük a MOL-nak és a FOXCONN-nak a rendezvény támogatását!

 

Bemutatkozás Vezetőség Szakmai fórumok Tagjaink Legyen Ön is JVSZ tag! Hírek Események Pályázatok Érdekképviselet Tagi szolgáltatások Kapcsolat