Letették az új ZF váltógyár alapkövét Egerben

Letették az új ZF váltógyár alapkövét Egerben

A világ egyik legjelentősebb járműipari beszállítója, a német ZF közel 100 millió euró, azaz mintegy 31 milliárd forint értékben bővíti egri egységét, melynek eredményeként 770 munkahely jön létre. A beruházást a magyar kormány – a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közreműködésével – egyedi kormánydöntéssel támogatásban részesítette.
A német ZF a világ egyik vezető járműipari beszállítója az erőátviteli technológiák, valamint az aktív és passzív biztonsági rendszerek területén. A vállalat világszinten közel 137 000 főt foglalkoztat 40 országban összesen 230 telephelyen. A ZF 2016-os eredményei alapján az értékesítésből adódó bevétele várhatóan eléri a 35 milliárd eurót. A jövő technológiát most fejlesztik, ezért a vállalat éves eredményének 5%-át minden évben kutatás-fejlesztésre fordítja, hogy a következő években is úttörő megoldásokkal támogathassa a járműipar fejlődését.

A ZF hajtástechnikai rendszerekkel foglalkozó egysége a Car Powertrain Technology divízió (P divízió), amely főtengelyek, váltók és erőátviteli rendszerek fejlesztésével, gyártásával és értékesítésével foglakozik. A világszerte 20 telephelyen mintegy 23 000 embert foglalkoztató divízió portfóliójában megtalálhatóak a manuális, automata, dupla kuplungos és hibrid váltórendszerek egyaránt.

Az egri gyártóegységben haszongépjárművekhez készülnek manuális és automata váltórendszerek 1996 óta. A jelenleg 850 fős létszám mellett az értékesítés a tavalyi évben elérte a 180 millió eurót, többek között olyan partnereknek szállítva, mint a Hyundai, az MAN, a Neoplan, a Nissan, a Renault, a Volvo és a Volkswagen.

„Eger számos fontos előnnyel rendelkezik P divíziónk számára, úgymint a váltógyártáshoz kapcsolódó évtizedes tapasztalat, a kiváló szakemberek és a remek infrastruktúra" – hangsúlyozta a bejelentésen Bernd Stockmann, az ZF Car Powertrain Technology divíziójának elnök-vezérigazgatója.

A fentebb felsoroltak, valamint a magyar kormány támogatása egyaránt hozzájárultak a most bejelentett jelentős fejlesztés magyarországi megvalósulásához: a vállalat közel 100 millió euró értékben személyautók váltórendszereinek gyártását is Egerbe telepíti (éves szinten 290 000 darabos tervezett termelési kapacitással), melynek eredményeként közvetlenül 770 új munkahely jön létre a beruházás 2019-es lezárulásáig, de a beszállítói kapacitások növekedése további jelentős munkahelyteremtést eredményezhet a régióban.

Bemutatkozás Vezetőség Szakmai fórumok Tagjaink Legyen Ön is JVSZ tag! Hírek Események Pályázatok Érdekképviselet Tagi szolgáltatások Kapcsolat