JVSZ Éves Tisztújító Közgyűlés 2020 összefoglaló

JVSZ Éves Tisztújító Közgyűlés 2020

Budapest, 2020. szeptember 15. – Megtartotta 34. éves tisztújító közgyűlését a Joint Venture Szövetség. Tálos Péter, a JVSZ elnöke szerint a legfőbb feladat az év hátralevő részében a hatékony, versenyképes online működés erősítése, ami egyben a Szövetség magas szintű szakmai tevékenységének is egyik fontos záloga. Varga Mihály, Miniszterelnök-helyettes, Pénzügyminiszter, a JVSZ díszvendége kijelentette, hogy a járvány második hulláma idején a gazdaságpolitika legfőbb feladata a magyar gazdaság működőképességének megőrzése, a munkahelyek megvédése és a vállalkozások támogatása. A kormány ezért a következő hetekben újabb gazdaságvédelmi intézkedésekkel segíti az újraindulást.

Kiemelt cél a magyar gazdaság működőképességének megőrzése

Egy válságállóbb, stabilabb gazdaságot ért a járvány, mint 2008-ban – jelentette ki Varga Mihály. Mint mondta: az elmúlt évek gazdaságpolitikájának és az időben meghozott gazdaságvédelmi lépéseknek köszönhető, hogy a magyar gazdaság visszaesése kisebb az uniós átlagnál. A miniszter megjegyezte: most a legfontosabb gazdaságpolitikai cél a gazdaság működőképességének fenntartása, hogy hazánk mielőbb visszatérjen a válság előtti pályára, és a jövő évben növekedést érjen el.  Az eddigi intézkedések jelentős mértékben járultak hozzá a magyar gazdaság teljesítményéhez, érdemben fékezve a visszaesést, ugyanakkor további gazdaságvédelmi intézkedésekre van szükség – közölte Varga Mihály. Ennek elősegítésére jött létre a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs, amelynek elsődleges célja azoknak az akadályoknak a felszámolása, amelyek a gazdaság növekedését gátolják. A törzs folytatja a nyáron megkezdett munkát – tette hozzá a tárcavezető.  Bár az államadósság az idei évben átmenetileg megemelkedik, jövőre már tovább folytatódhat a mérséklődés – mondta a miniszter hozzátéve, hogy a lakosság is egyre nagyobb szerephez jut az államadósság finanszírozásában. A fiskális politika célja, hogy a magyar költségvetés a járvány elleni védekezéshez és a gazdaságvédelemhez a jövőben is maradéktalanul biztosítsa a szükséges ösztönzőket.  Idén a költségvetési hiány - hasonlóan az európai országok átlagához – a bruttó hazai termék 7-9%-a lehet – emlékeztetett a tárcavezető. Varga Mihály leszögezte, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítése érdekében kulcsfontosságú a vállalatok beruházásának támogatása. A kormány célja, hogy a hazai vállalkozások megerősödve kerüljenek ki válságból, ezért az adókönnyítések folytatása, a támogatási keretek növelése, hitelprogramok bevezetés és a munkahelymegőrző intézkedések révén kívánja ösztönözni a beruházási kedvet Magyarországon.

Hatékony online működésre van szükség

A JVSZ 2019-ben mind szakmailag, mind gazdaságilag egy stabil évet zárt. Ebben jelentős szerepe volt a nagyvállalatainknak is – összegezte beszámolójában az elmúlt év tapasztalatait Tálos Péter elnök. Az idei évben a járvány azonban minden szempontból felülírta az eddigi gyakorlatot. Egyik fő feladat ezért az év hátralevő részében, hogy tovább erősítsük a hatékony, versenyképes online működést, mely bővebb teret ad a Szövetség szakmai munkájának- hangsúlyozta Tálos Péter. A digitalizáció mellett ebben a nagytagok felelőssége is megnőtt.

A Közgyűlés tisztújítása során újraválasztotta Társelnökének Varga Mihályt, Miniszterelnök-helyettes, Pénzügyminisztert, új elnökségi taggá választotta Becsei Andrást, az OTP Jelzálogbank Zrt. vezérigazgatóját és Kovács Balázst, a Danubius Hotels vezérigazgatóját. A Felügyelő Bizottság tagjának választotta Kuntner Andreát, a VGD Hungary Kft. partnerét. Az Etikus Üzleti Magatartás Bizottság új tagjának választotta Emri Zsuzsannát, a KPMG Hungary Kft. HR igazgatóját, Dr. Kósa Annát, az Erste Bank Hungary Zrt. compliance vezetőjét, és Dr. Papp Zsuzsannát, a Chinoin Zrt. Sanofi Group etika és felelős üzleti működés vezetőjét, és megerősítette tisztségében Dr. Nagy Zoltán Gábort, a LEGO Manufacturing Kft. vállalati jogtanácsosát

A Felügyelőbizottság elnöke, Lipcsei András, a Dr. Pendl & Dr. Piswanger International Kft. ügyvezetője által ismertetett pénzügyi beszámoló és költségvetés is elfogadásra került Szendrey Silvia ügyvezető igazgatói beszámolója keretében elmondta, hogy a hagyományosan erős érdekvédelmi tevékenység mellett még több jogszabályvéleményezést és javaslatot nyújtott be a JVSZ, és számtalan munkacsoportban vett részt. Egy, a tagság körében végzett egészségügyi felmérés eredményeit is figyelembe vevő, az egészségügy digitalizációjára irányuló javaslat is benyújtásra került az egészségügyi minisztériumnak. Emellett számtalan rendezvény került megrendezésre, a járványhelyzetet követően elsősorban az online térben.

 

Bemutatkozás Vezetőség Szakmai fórumok Tagjaink Legyen Ön is JVSZ tag! Hírek Események Pályázatok Érdekképviselet Tagi szolgáltatások Kapcsolat