Egyre fontosabb feladattá válik a kognitív területek fejlesztése!

Összefoglaló a „Nagyvállalati képzési költségek 100% támogatással!” c. JVSZ HR Klub rendezvényről - 2017. március 7.

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) legutóbbi HR vezetőknek és szakembereknek szóló klubeseményén elsőként Essősy Ákos, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. üzletfejlesztési igazgatója tartott előadást a kiemelt hazai képzési területekről, valamint az azokhoz kapcsolódó támogatási programokról, majd Prof. dr. Aczél Petra, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára és  intézetigazgatója mutatta be a hallgatóság számára az Y-generáció munkához való viszonyát, valamint a munkahelyen betöltött szerepét.

Essősy Ákos előadása nyitásaként elmondta, hogy a versenyképességhez jól szervezett működés, hatékony információ áramlás és a közreműködők képzettsége, rátermettsége és motivációja szükséges, ezért korántsem mindegy, hogy egy adott cég vezetősége milyen motivációs eszköztárral rendelkezik. Az alapvető fejlesztések a képesség, a készség, a jártasság, összességében a kulcskompetenciák területére összpontosítanak. A képesség azon belül az emocionális és kognitív képesség az, aminek a fejlesztésére a legnagyobb szükség van. A MAPI üzletfejlesztési igazgatója rámutatott arra, hogy a makrogazdasági adatait tekintve nagyon jól teljesít Magyarország, azonban a versenyképesség tekintetében a 28 EU-s tagállam közül jelenleg a 25. helyen állunk. 

A szakértő kiemelte, hogy a Kormány célul tűzte ki az egész életen át tartó tanulásban való részvétel ösztönzését és támogatását, amely elengedhetetlen a munkaerő versenyképességéhez és a társadalmi és gazdasági változásokhoz való folyamatos alkalmazkodáshoz. E cél elérését a vállalatok együttműködésével tervezi megvalósítani, jelentős forrással támogatva a munkahelyi képzések kivitelezését. Az előadás zárásaként az üzletfejlesztési igazgató felhívta a figyelmet a márciusban nyíló, munkahelyi képzéseket támogató GINOP és VEKOP pályázati lehetőségekre.

           

Jelenleg a munkaerő 1/3-át, 2025-re már a 75 százalékát adják majd az Y-generáció tagjai – kezdte előadását Prof. dr. Aczél Petra. A jelenlegi 22 és 37 év közötti generációra számos jelzőt használtak már, egy felmérésben csak a „me, me, me” generációnak nevezik, mások a „Nexter” vagy „Szupermost” generációként tartják számon ezt a korcsoportot. Az elmúlt években számos olyan sztereotípia alakult ki velük szemben, amit a kutatások sorra döntenek meg. Ilyen tipikus sztereotípia többek között például, hogy felelőtlenek, illojálisak, figyelmetlenek, impulzívak vagy kényelmesek. Ezzel szemben azonban a kutatásokból kiderült, hogy alapvetően az emberi kapcsolatok a fontosak számukra, továbbá törekednek a munka-magánélet egyensúlyára, emellett pedig önállóak, magasan iskolázottak, vállalkozó szelleműek, lojálisak, valamint, hogy sokkal magasabb elvárásokkal mennek el egy munkahelyre.

A szakértő bemutatott néhány olyan jellemzőt, ami a munkahelyeket az Y-generáció számára is érdekessé és vonzóvá teheti, ezek a jellemzők a következők: erős, kétoldalú kommunikáció, innovációs akadálymentesség, mentoring, egészségtudatos vagy relaxációs juttatás.

A munkához való viszonyukról Prof. dr. Aczél Petra elmondta, hogy a felmérések azt mutatják, hogy szükség esetén készségesen fejlesztik magukat, sokat várnak el, de sokat is adnak vissza, sokkal jobban lojálisak, mint az elődök és alapvetően kockázatkerülők. Mindez pedig azért fontos, mert egyre közelebb kerülünk az ún. 4. ipari forradalomhoz, ahol az olyan emberi készségekre lesz szükség, amit gépek nem tudnak ellátni, az Y-generáció tagjai pedig ezekben a készségekben a legerősebbek.

  

 

Bemutatkozás Vezetőség Szakmai fórumok Tagjaink Legyen Ön is JVSZ tag! Hírek Események Pályázatok Érdekképviselet Tagi szolgáltatások Kapcsolat