Economy Forum beszámoló

Az AI megeszi a HR-t reggelire?

Március 19-én lezajlott az idei évi első Economy Forum, interkatív szakmai műhelyünk. Az eseményen az AI működését mutattuk be a HR folyamatokon keresztül, melyet Szabó Csaba, a JVSZ Fenntartható Munkaerőpiac Szakmai Fórumának elnöke, a Develor vezérigazgatója moderált.

A webináron két erős szakmai előadást hallhattak vendégeink.

Debreczeni Eszter AI evangelista, először a generatív AI kapcsán a HR-re fókuszálva bemutatta, hogy a Gartner kutatása szerint a HR vezetők a következő 2-5 évben a munkaerő 39%-os diszrupciójára számítanak, 84%-uk jelenleg a HR hatékonyság növelésében látja a Gen AI elsődleges szerepét, és 76%-uk már aktívan belevágott az alkalmazási lehetőségek feltérképezésébe.

Eszter prezentációjának egyik fő üzenete az volt, hogy a generatív AI használata a HR-en belül nagyon komoly lehetőséget nyújt a funkciónak, hogy az üzleti partnerségét és stratégiai szerepét növelje. A HR folyamatokban a BCG kutatása szerint legalább 30%-os hatékonyság növekedés érhető el, amit aztán az igazán értékteremtő folyamatokra lehet transzformálni. 

A HR funkció megújítása nem az egyetlen cél. A HR-nek az AI kapcsán komoly szerepe van a munka világának megújításában, a munkavállalói élmény növelésében, a mesterséges intelligencia talent vonatkozásainak megértésében és a teljes szervezet tudatos felkészítésében. Ez utóbbi esetében teljes felsővezetői összefogásra lenne szükség, a jelek szerint viszont még csak a HR vezetők 22%-át vonták be aktívan, amin közösen változtatnunk kell.

Természetesen mindez a szervezet „étvágyától” és érettségétől is függ, viszont a kivárás nem a legjobb taktika. Általánosan alkalmazható siker receptek még nincsenek, az viszont biztos, hogy az úttörők 10%-ban az algoritmusra, 20% technológiára fókuszálnak, a figyelmük 70%-át tudatosan az üzleti és szervezeti transzformáció támogatására teszik, és minden AI projektben külön figyelmet fordítanak a szervezeti, kulturális, valamint a felelős, etikus AI-ra, és az ezt biztosító governance folyamatokra.

 

Mindkét előadó véleménye megegyezett abban, hogy a HR pont egy olyan terület, ahol hatalmas potenciál van a mesterséges intelligencia használatában. Nagyon fontos kiemelni, hogy akkor tudjuk az AI-t hatékonyan használni, ha a cégen belül az illetékes társterületek összedolgoznak, ez ugyanis egy közös felelősség.

Gothárdi Ibolya, a 4iG Csoport HR vezetője gyakorlati oldalról közelítette meg a témát és konkrét példákat hozott. Kifejtette, hogy egy ilyen összetett technológia esetében mennyire oda kell figyelni minden apró részletre. A HR területén a mesterséges intelligencia hatalmas segítség lehet a recruitment és az onboarding folyamatokban.

A legfontosabb szempontok, amiket mindig be kell tartani a mesterséges intelligencia HR területen való felhasználásában: 

  • programozás, „programozott előítéletek”: világos és érthető parancsokat kell megadnunk a félreértések elkerülése érdekében.
  • átláthatóság: fontos az AI működésének minél jobban való megértése
  • adatvédelem: a munkavállalók adatainak védelme, pl. egy kiválasztási folyamat során
  • jogi kockázat: ahogy mindennek, az AI-nak is van jogi kockázata, pl. ha nem megfelelően alkalmazzuk, vagy ha nem értjük a rendszer működését

A mesterséges intelligencia a jövő, ezért mindenkit bíztatnak ennek a technológiának a felfedezésére, Ibolya az alábbi kezdő lépéseket ajánlja az AI felfedezésére: 

  • chatbotok használata
  • képek, prezentációk készítése, szerkesztése
  • hosszabb szövegek összefoglalása
  • online közösségekhez való csatlakozás
  • tudásmegosztás, tapasztalatcsere (hasonló fórumokon való részvétel, különböző podcastek hallgatása)

Eszter prezentációját ITT tudják megtekinteni.

Ibolya prezentációját ITT érhetik el.

Rendszeresen szervezünk konferenciákat, ehhez hasonló tudásmegosztó programokat, rendezvényeinkről a további információkat megtalálják a honlapunkon.

Amennyiben szívesen csatlakoznának szakmai közösségünkhöz, keressenek minket bizalommal.

Bemutatkozás Vezetőség Szakmai fórumok Tagjaink Legyen Ön is JVSZ tag! Hírek Események Pályázatok Érdekképviselet Tagi szolgáltatások Kapcsolat