Economy Forum beszámoló

Kihívások az első EPR bevallások előtt

A JVSZ Átlátható Pénz-, Adóügyek és Jog Szakmai Fórumának október 10-én megrendezésre kerülő ECONOMY FORUM – szakmai műhely aktualitását a 2023. július 1-én hatályba lépett, kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (Extended Producer Responsibility-EPR) és az azzal összefüggő, október 20-ig teljesítendő első adatszolgáltatási kötelezettség adta.

A júniusban bevezetett rendezvénysorozatunk ezen alkalma már a negyedik volt a sorban, ezekkel a szakmai műhelyekkel szeretnénk betekintést adni tagvállalatainknak a JVSZ szakmai fórumainak munkájába. A mostani, hibrid rendezvény helyszínét a LeitnerLeitner Iroda biztosította. 

A rendezvényt Jancsa-Pék Judit, a JVSZ Átlátható Pénz-Adó és Jogi Fórumának elnöke nyitotta meg, ezt követően Szük Balázs, a PwC Hungary Senior Managere mutatta be az új jogintézmény hátterét, az érintett termékáramokat, a szabályozás hatálya alá tartozó vállalkozások által teljesítendő kötelezettségeket, valamint a hulladékgazdálkodás egyes kérdéseit.

Az előadást követően interaktív szakmai beszélgetés keretében Cseri Zoltán a WTS Klient Gazdasági Tanácsadó Kft. senior managere, dr. Falcsik István, az RSM Hungary ügyvédje, vám-, jövedék-, és termékdíj tanácsadási üzletágvezetője, és Srankó Zsolt a KPMG közvetett adózási csoportvezetője tekintette át részletesen a témakört érintő aktuális kérdéseket.

A beszélgetést Jancsa-Pék Judit a LeitnerLeitner Tax, Audit, Advisory Partnere moderálta az alábbi témakörök mentén:

  • a környezetvédelmi termékdíj és az EPR közötti párhuzamok és különbségek,
  • eddigi tapasztalatok, a regisztrációval kapcsolatos nehézségek és azok megoldásai,
  • jogszabályi megfelelést biztosító belső folyamatszervezési javaslatok,
  • a termékdíj raktár szerepe az EPR rendszerben.

A kerekasztal beszélgetés során és azt követően a helyszínen jelen lévők és az online csatlakozók kérdéseket tehettek fel a szakértőknek.

A JVSZ - ECONOMY FORUM rendezvénye hasznos információkkal látta el a részvevőket a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerhez kapcsolódó jogszabályi előírások pontos értelmezését illetően és jól szolgálta a felkészülést az első adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése tekintetében.

Az eseménysorozat keretében hamarosan további speciális témák kerülnek terítékre.

Soron következő eseményünk november 21-én egy online formátumban megrendezésre kerülő HR szakmai műhely lesz a GENERÁCIÓK EGYÜTTMŰKÖDÉSÉRŐL A MUNKAHELYEN, amelynek részleteivel később érkezünk. 

Előzetes részvételi szándékát a jvsz@jointventure.hu email címen már most jelezheti. 

 

Bemutatkozás Vezetőség Szakmai fórumok Tagjaink Legyen Ön is JVSZ tag! Hírek Események Pályázatok Érdekképviselet Tagi szolgáltatások Kapcsolat