Economy Forum beszámoló

Fenntartható munkaerőpiac - az ESG humán oldala

Manapság rengeteget hallunk az ESG-ről, de vajon tudjuk-e, hogy valójában mit jelent és mi mindent ölel fel? Vajon ismerjük-e és foglalkozunk-e a humán aspektusaival? Mi lenne az ESG-vel humán erőforrás nélkül? 

Ezekre és hasonló kérdésekre kerestük a választ a június 21-én online formában megrendezett ingyenes HR fókuszú szakmai műhelyünkön, immár második alkalommal.

Economy Forum eseménysorozatunk - első alkalom után - most is nagy sikerrel zárult, ahol az előadásokat követően interaktív kiscsoportos beszélgetésekre és tudásmegosztásra is volt lehetőség.

Elsőként dr. Kricskovics-Béli Boglárka, a KPMG ügyvédje mutatta be, hogy miért fontos az ESG, és miért érdemes ennek a szabványnak megfelelni. Előadásából kiderült, hogy a munkaerőbevonzás és a munkaerőmegtartás sikerességét egyaránt befolyásolja az adott vállalat társadalmi felelősségvállalása. A tapasztalatok azt mutatják, hogy minél fiatalabb generációról van szó, annál nagyobb súllyal esik latba munkahelyválasztáskor, hogy a választott cégnél lehet-e karitatív tevékenységet folytatni, illetve a vállalatnak milyen a társadalmi megítélése, CSR tevékenysége.

Boglárka prezentációja ezen a linken elérhető.

A folytatásban Györki Mónika, a Wolters Kluwer Üzleti Szolgáltatások Igazgatója számolt be arról, hogy ők, illetve a vállalatok általában miként igyekeznek az ESG pontjainak minél eredményesebben megfelelni. A tendencia azt mutatja, hogy míg a vállalatok a szabvány E (environmental) és G (governance) pontjait hasznosnak és egyre elengedhetetlenebbnek tartják, az S (social) tényezőt hajlamosak háttérbe szorítani, melyre Mónika azt a választ adta, hogy a szabványnak ezen pontja az, melyet a legnehezebb egzakt módon meghatározni, hiszen míg a környezetvédelmi és irányítási apektusoknál egyértelmű, hogy mi a helyes irány, mit kell az adott vállalatnak tennie a fejlődés érdekében, addig a szociális és társadalmi kérdések sokszor nagyon megosztóak. Mivel általában vállalatokon belül is több vélemény keresztezi egymást, így vezetők nem szívesen vágnak bele a változtatásba.

A Mónika prezentációja kapcsán az alábbi két anyagot osztjuk meg:

Az esemény zárásaként csoportos beszélgetésekre és tapasztalatcserére volt lehetőség a következő témákban:

  • Fenntarthatóság automatizálás, digitalizáció révén;
  • Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása;
  • Re-skilling, upskilling - fenntarthatóság képzés révén;
  • Harmadik országbeli foglalkoztatás kérdése.

Az eseménysorozatunk tovább folytatódik ősszel, más szakmai fórumok szervezésében, melyről honlapunkon, és jegyáruházunkban tud tájékozódni.

 

Bemutatkozás Vezetőség Szakmai fórumok Tagjaink Legyen Ön is JVSZ tag! Hírek Események Pályázatok Érdekképviselet Tagi szolgáltatások Kapcsolat