Csúcsidőben több mint 10 ezer ember dolgozik majd Paks II. megépítésénél

Budapest, 2020. február 11. – Paks II. nélkül nem lehetne elérni a klímavédelmi célkitűzéseket. A tervek szerint 2021 szeptemberében kezdődhet meg a Paks II. Atomerőmű főépületének építése. Az új blokkok visszahozzák a befektetett összeget és profitot is termelnek majd – mondta Süli János miniszter a Joint Venture Szövetség és együttműködő partnerei által szervezett vállalatvezetői fórumon.

Idén júniusban kerül benyújtásra a létesítési engedélykérelem a hatóságok felé, melyek véleményezésére – nemzetközi szakértők bevonásával - az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH) 15 hónapja van. Leghamarabb tehát 2021 szeptemberében kaphat létesítési engedélyt a főépület, azonban a földmunkákat a szükséges jogszabály-módosítást követően hónapokkal korábban el lehetne kezdeni. A magyar kivitelezők Roszatom általi kiválasztására versenyeztetés útján kerül sor. Mindezt természetesen a nukleáris iparban érvényes elvárások és előírások mentén tervezik megvalósítani.

„Kiforrott és kipróbáltrendszerek, technológiák segítik, hogy a két új paksi blokk, (a meglévőkhöz hasonlóan) a világ élvonalába kerüljön” – mondta Süli János emlékeztetve, hogy Paks II. blokkvezérlő berendezését a Framatome SAS–Siemens AG konzorcium szállítja, a turbinatendert pedig a GE Hungary Kft. az Alstommal közösen nyerte meg.

Alapvetően az atomerőmű zöld!

Paks II. nélkül nem lehetne elérni a klímavédelmi célkitűzéseket – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy 17 millió tonna széndioxidot válthat ki a két új blokk. Ráadásul az atomerőmű időjárástól függetlenül, más magyarországi kapacitásokhoz képest olcsóbban tudja megtermelni a villamosenergiát. Nem lehet Magyarország energiaellátását megoldani kizárólag megújuló energiaforrások segítségével, különösen, hogy évről évre nő a csúcsigénybevételek száma és mértéke is.

Csúcsidőben több mint 10 ezer ember dolgozhat az építkezésen

Paks II. felvonulási területén összesen 119 műtárgy, épületek (irodák, étterem, konyhák) és utak megépítésére kerül sor. A miniszter úgy számol, a blokkok elkészültét követően az üzemeltető létszám kb. kétharmada lakhat Pakson, mivel innen biztosítható minden körülmények között a bejárásuk. A többiek Szekszárdon, illetve a környékbeli településeken lakhatnak. Ezen kívül a kivitelezés időszakában a felújítandó kalocsai laktanyában lesznek ideiglenes szállások is, hiszen csúcsidőben 10-12 ezer ember építheti a blokkot, ami részben komplett külföldi, főleg orosz családok érkezését és ellátásukat is jelenti – tette hozzá Süli János.

 

Bemutatkozás Vezetőség Szakmai fórumok Tagjaink Legyen Ön is JVSZ tag! Hírek Események Pályázatok Érdekképviselet Tagi szolgáltatások Kapcsolat