A magyar cégek versenyképessége az exportteljesítmény tükrében - Nemzeti Exportvédelmi Program összefoglaló

A magyar cégek versenyképessége az exportteljesítmény tükrében - Nemzeti Exportvédelmi Program

Budapest, 2020. szeptember 22. – A JVSZ Tőkeexport Bizottságának online nyílt ülésén a 25 milliárd forint vissza nem térítendő támogatási keretösszegű Nemzeti Exportvédelmi Program részleteit ismertették a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezetői.

A kormány nagy erőfeszítést tesz azért, hogy egy nemzeti exportvédelmi programot vigyen sikerre – vezette fel az előadásokat Gulyás József, a Tőkeexport Bizottság elnöke, a KKV Ház ügyvezetője.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium megvalósításra kerülő Nemzeti Exportvédelmi Programjának célja a vírushelyzet következtében nehéz helyzetbe került, az exportteljesítményüktől nagymértékben függő vállalkozások, vagy a külpiaci bővítés és külföldi befektetések megóvása érdekében „előre menekülő vállalkozások” támogatása – mondta Kővári Ágnes, a HEPA általános vezérigazgató-helyettese.

A Program két támogatási konstrukción keresztül valósul meg: a Külpiacrajutási Támogatás közel 2 milliárd forint keretösszeggel a magyar mikro-, kis-, közepes- és nagyvállalatok külpiacra lépését kívánja elősegíteni, a közel 23 milliárd forint keretösszegű Külpiaci Növekedési Támogatás pedig a kis-, közép- és nagyvállalatok által külföldön megvalósítandó termelő beruházásokat támogatja.

A külföldi márkaépítő tevékenységek, az online értékesítési csatornák fejlesztése és a külföldi beruházások előkészítése is támogatható tevékenység a Külpiacrajutási támogatás esetében. Emellett a külföldi és hazai vásárokon való megjelenéseket is támogatja a program. Az igényelhető támogatás minimum 3 millió, maximum 50 millió forint. Elvárás, hogy az árbevétel növekmény a projekt indulását követő 3 éven belül elérje a támogatás 30%-át – mutatta be a részleteket Jenei Gábor, a HEPA Támogatáskezelési igazgatója.

A pályázat feltételei igen rugalmasak a 100%-os előleg, a rugalmas biztosítéki feltétel, a beérkezett pályázatok azonnali feldolgozása és az elektronikus ügyintézés tekintetében.

A konstrukciónál 16 milliárd forint támogatási igény feletti regisztrációt sikerült beazonosítani, ami jelentős érdeklődést jelez – mondta Kővári Ágnes. A pályázatok benyújtása és értékelése is teljesen elektronikusan zajlott. 112 cég tudta beadni a pályázatát – ebből a keretösszeg feletti igénylők tartaléklistára kerültek - 192 cég azonban nem tudta befejezni a pályázatát.

A Külpiaci Növekedési Támogatás célja a külföldi/célpiaci beruházások támogatása. Hosszú távon várt hatása, hogy hozzájárul a hazai vállalatok külföldön realizált profitjából hazautalt jövedelem – ezáltal a cégérték és a nemzeti jövedelem – növekedéséhez. A támogatható projektek közé tartoznak a hazai kis- és középvállalat vagy nagyvállalat és annak többségi tulajdonában álló külföldi leányvállalat konzorciuma által megvalósított projektek. A pályázat keretében A, B és C komponensbe sorolódnak az országok. A pályázók önállóan (kizárólag C komponens esetében) vagy konzorciumi formában pályázhatnak, melynek vezetője egy magyarországi vállalat és rendelkezik 5 lezárt üzleti évvel. Amennyiben az állam vagy önkormányzat részesedése eléri a 25%-ot, úgy a projektnek a NEXT (Nemzeti Exportstratégia) valamely fókusz ágazatához kell kapcsolódnia. 

Egy pályázaton minimum 300 millió, legfeljebb 3000 millió forint vissza nem terítendő támogatás igényelhető, az összes keret 23 milliárd forint. A kötelező vállalás, hogy a projekt keretében végzett tevékenységekhez kapcsolható árbevétel a konzorciumvezetőnél a fenntartási időszakban összesen a támogatás 30%-át el kell, hogy érje. C komponens esetén önálló pályázó pedig egy Magyarországon megvalósítandó beruházáshoz igényelt támogatás 50%-a értékben, kötelező vállalásként beruházást kell, hogy eszközöljön a célországban.

Az első pályázati körre a regisztráció szeptember 7-én zárult le, október 7-ig lehet benyújtani a pályázatokat. Lesz egy második kör is, amire decemberig lehet regisztrálni. Jelentős roham mutatkozott: 631 milliárd forintra érkezett be támogatási igény. Itt is kérte a HEPA a keretbővítést a kormánytól.

Bemutatkozás Vezetőség Szakmai fórumok Tagjaink Legyen Ön is JVSZ tag! Hírek Események Pályázatok Érdekképviselet Tagi szolgáltatások Kapcsolat