EXIM, a magyar export pénzügyi motorja összefoglaló

EXIM, a magyar export pénzügyi motorja

Budapest, 2021. március 23. – A koronavírus-járvány negatív hatásainak ellensúlyozására és a hazai gazdasági szereplők kárenyhítése céljából létrehozott EXIM Kárenyhítő Programcsomagot és az idén március óta elérhető Fordulat Beruházási Hitel részleteit ismerhették meg a JVSZ Tőkeexport Bizottságának online rendezvényének résztvevői.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium egyik háttérintézményeként működő EXIM a pénzügyi szolgáltatásokért felel az exportösztönzésben. Az EXIM termékpalettája folyamatosan fejlődik, amit az élet is ösztönöz – mondta Jákli Gergely, az EXIM elnök-vezérigazgatója. Az EXIM egy bankot és egy biztosítót foglal magába, egy egységként működve nyújt külföldi és belföldi finanszírozást, biztosítást és tőkeági finanszírozást.

Az EXIM a gazdaság kárenyhítésében is részt vesz a vállalkozások finanszírozásán keresztül, ami a munkahely-teremtésben, a munkahely-védelemben és a gazdaság újraindításában is fontos. Jelenleg a járványügyi helyzet sokkját kell enyhíteni, amihez a tavaly májusban bevezetett Kárenyhítő Programcsomaggal járul hozzá az EXIM, amit az exportáló, a nekik beszállító, továbbá az exportra készülő vállalkozások vehetnek igénybe, ágazattól függetlenül.

A Programcsomag részét képezi az EXIM Kárenyhítő Hitelprogram. Ennek keretében forgóeszközhitel legfeljebb 3 évre, beruházási és befektetési célú hitel legfeljebb 6 évre vehető igénybe, három devizanemben. A kedvezményes kamat kkv-k esetén euróban 1 évre fix, forintban 3 évre fix (0,1%-2,3%), a törlesztési feltételek rugalmasak. A hitelt azok a 2020. február 1-jét követően nehéz helyzetbe került cégek vehetik igénybe, ahol meghatározott mutatók igazoltan romlottak (például árbevétel, létszám, üzemi eredmény, stb.).

Eddig összesen 1470 db kérelem került befogadásra, 441 milliárd forint összegben, amiből több mint 1329 db folyósításra került, 365 milliárd forint összegben. A befogadott kérelmek 83%-a kkv-tól érkezett, 85% forgóeszköz-finanszírozáshoz kapcsolódott. Iparági megoszlás tekintetében a magyar export szerkezete dominál (64% feldolgozóipar), devizanemben az euró dominál 53%-ban. Nincs iparági korlátozás, szolgáltatás exportra is igénybe vehető.

2021 márciusától érhető el a Fordulat Beruházási Hitel. Ez egy 10 éves futamidejű, kamattámogatott beruházási hitel a COVID-19 pandémia gazdasági hatásaiban érintett KKV-k számára, a teljes futamidő alatt fix kamatozással (EUR: 0,5%, HUF: 1,5%), amely ingatlan, gép és berendezés beszerzésre egyaránt felhasználható.

A hiteligénylést 2021. december 15-ig lehet kezdeményezni, a szerződések megkötésének legkésőbbi dátuma 2021. december 31. A programot az EXIM közvetlenül és refinanszírozásban is biztosítja, így az EXIM-nél és a kereskedelmi bankoknál egyaránt igényelhető. Az igénylést érdemes annál a kereskedelmi banknál kezdeményezni, ahol már van hitelkapcsolat.

A Kárenyhítő Hitelprogramhoz hasonlóan, a Fordulat Beruházási Hitel is nagyon széles vertikumnak tud segítséget nyújtani, feltételrendszere  a gazdaság újraindítását, hosszútávú rehabilitálását és megerősítését támogatja; elősegíti a jövőbe tekintő, dinamikus növekedést, fordulat biztosít az exportban érintett magyar kis-és középvállalkozások számára a pandémiás időszak utáni helyzetre való felkészülésben.

Bemutatkozás Vezetőség Szakmai fórumok Tagjaink Legyen Ön is JVSZ tag! Hírek Események Pályázatok Érdekképviselet Tagi szolgáltatások Kapcsolat