Economy Forum beszámoló

Az új bejelentő-védelmi törvénnyel kapcsolatos kihívások - Miért és kiknek kell az új visszaélés-bejelentési törvénnyel foglalkozni?

Ezekre és hasonló kérdésekre kerestük a választ a szeptember 19-én, harmadik alkalommal megrendezett tagvállalatainknak szóló, Economy Forum szakmai műhelyünkön. 

A Hegymegi-Barakonyi és Fehérváry Baker & McKenzie Ügyvédi Irodában megrendezésre került kerekasztal-beszélgetés résztvevői, a téma szakértői: dr. Horányi Márton - Hegymegi-Barakonyi és Fehérváry Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda, Partner, dr. Nagy Zoltán Gábor - LEGO jogi igazgató, dr. Óváry-Papp Nóra - Hegymegi-Barakonyi és Fehérváry Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda, Counsel, dr. Vári Csaba - Hegymegi-Barakonyi és Fehérváry Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda, CIPP/E, CIPM, Counsel és dr. Vakulya Csaba - RSM Szűcs & Partnerei Ügyvédi Iroda, ügyvéd.

A rendezvény során a bejelentő-védelmi irányelv átültetésének háttere és a magyar jogalkotási folyamat bemutatása után a szakértők a bejelentő-védelmi rendszer kiépítésének kérdéseit és kihívásait járták körbe, illetve bemutatásra került a visszaélés-bejelentés beérkezésekor a foglalkoztatók részéről követendő, törvény által meghatározott folyamat. Ezzel összefüggésben a szakértők kitértek a bejelentés jogszerűségének előfeltételeire és a rendszer kiépítéséhez szükséges eszközökre is. 

Az eddigi globális bejelentési rendszerek meghagyása mellett a lokális rendszerek kiépítésének szükségességét emelték ki a szakértők, a magyar jogszabálynak megfelelő bejelentési rendszerek kialakítása érdekében, kitérve a lokális rendszer kialakításának a szempontjaira és a két rendszer párhuzamos működtetésének kérdéseire, problémáira. 

A törvény adatvédelmi aspektusaira is rátérve, a megfelelő jogalap megválasztása és a külföldre történő adattovábbítás speciális szabályait ismertetve a szakértők a meglévő adatkezelési tájékoztatók módosításának szükségességére is felhívták a figyelmet a megfelelő tájékoztatás érdekében. Ezzel kapcsolatban a tájékoztatási kötelezettség törvény által meghatározott kritériumait és korlátait is megvizsgálták. Munkajogi szempontból kiemelték a munkavállalók megfelelő tájékoztatásának és képzésének fontosságát, valamint a hátrányos megkülönböztetés tilalmának gyakorlati példáinak bemutatásán túl felhívták a figyelmet a lehetséges munkajogi perek során felmerülő vélelmekre és a bizonyítási terhek speciális szabályozására.

A rendezvény során a bejelentő-védelmi ügyvéd és külső szervezet alkalmazásának a problémája is középpontba került az összeférhetetlenségi és pártatlansági követelmények fényében. Az ezzel kapcsolatos elképzelhető gyakorlati megoldások is ismertetésre kerültek.

A bejelentéssel érintettek jogaival kapcsolatban kiemelték a szakértők, hogy a jogszabály által kifejezetten nem biztosított garanciák rendszerbe építése is szükséges lehet, ezzel szemben a bejelentők számára erősebb védelmet biztosít a törvény. 

A bejelentések lehetséges következményeit a szakértők munkajogi, adatvédelmi és compliance szempontból is kifejtették, arra is kitérve, hogy miként alakulhat perré egy bejelentő-védelmi eljárás, illetőleg a különböző hatóságoknak milyen szankciók alkalmazása áll rendelkezésre. Szót ejtettek továbbá az újonnan kodifikált, és a bejelentőt üldöző magatartást szankcionáló szabálysértési tényállásról, valamint arról, hogy a visszaélés-bejelentések nem megfelelő kezelésével kapcsolatban jelentős reputációs kockázatot is vállalnak a cégek.

A szakértők egyetértettek abban is, hogy egy jól működtetett, rendeltetésszerűen használt visszaélés-bejelentési rendszer a cégek részére anyagi hasznot és piaci előnyt is jelenthet.

Ennek kapcsán a kerekasztal-beszélgetést a megfelelő és hatékony bejelentő-védelmi rendszer szempontjainak kiemelésével zárták, olyan gyakorlati megoldásokra rávilágítva, amelyek a jóhiszemű bejelentések megfelelő kezelésével a transzparens vállalati kultúra kialakításához szükségesek.

A szakmai összefoglalót a Hegymegi-Barakonyi és Fehérváry Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda készítette, ezúton is köszönjük nekik a szakmai támogatást.

Az eseménysorozatunk tovább folytatódik más szakmai fórumok szervezésében, melyről honlapunkon, és jegyáruházunkban tud tájékozódni.

Minden tagvállalatunkat szeretettel várjuk soron következő Economy Forum eseményeinkre: 

2023. október 10. - Kihívások az első EPR bevallás előtt: Regisztráció / Program

2023. október 17. - Az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer és energiahatékonysági piac aktualitásai, várható változásai és új ösztönzői - az esemény részleteivel később érkezünk. Előzetes részvételi szándékát a jvsz@jointventure.hu email címen már most jelezheti. 

 

Bemutatkozás Vezetőség Szakmai fórumok Tagjaink Legyen Ön is JVSZ tag! Hírek Események Pályázatok Érdekképviselet Tagi szolgáltatások Kapcsolat