A JVSZ párbeszédet kezdeményez a fenntartható egészségügyi rendszer létrehozásáról

A JVSZ párbeszédet kezdeményez a fenntartható egészségügyi rendszer létrehozásáról

A JVSZ Egészségügyi Bizottsága a Figyelő Medicina Konferencia keretén belül párbeszédet indított a hazai egészségügyi helyzetről, annak kihívásairól, és arról, hogy a kormányzat és a versenyszféra képviselői közötti párbeszéd miként segíthetné az egészségügyet, illetve annak fenntartható pályára történő állítását.

Hazánkban ma a várható élettartam 4 évvel rövidebb, mint az OECD országok átlaga, az Európai Unión belül pedig vezető helyen állunk mind a daganatos, mind a szív- és érrendszeri halálozások terén.

Ugyanakkor az országon belüli különbségek is meglehetősen nagyok, a Nyugat-Dunántúlon élők átlagosan 64 egészséges életévre számíthatnak, míg az Észak-Alföldön élők 10 évvel kevesebbre.

“Közös az érdekünk a lakosság egészségének megőrzése, az egészségtudatos életmód ösztönzése, hiszen az ország versenyképessége, a gazdasági növekedés feltétele az egészséges humán erőforrás” mondta Blazsevácz Péter a JVSZ EÜ bizottságának elnöke.

Szlávik Péter a  Bizottság alelnöke szerint az egészségügy fenntartható jövőjének megfogalmazásához partnerségre és nyílt őszinte párbeszédre van szükség. A fenntarthatóság feltétele, hogy az életkilátásokat és az életminőséget úgy lehessen hosszútávon növelni, hogy közben a költségvetés egyensúlya is megmaradjon. Mindez részben pénzkérdés, részben szabályozási, strukturális kérdés. A szervezet egyedülálló platformot teremt a szektorális érdekeken felül álló közös gondolkodásra az egészségügy közös jövőjéről, hiszen a JVSZ keretein belül a kórházi étkeztetéstől a képalkotó diagnosztikán át a gyógyszeriparig egy széles és reprezentatív horizontális bázis van jelen.

A JVSZ a megkezdett párbeszédet a jövőben is folytatni kívánja, az elnökség bejelentése szerint egy átfogó felmérést készítenek a hazai egészségügy legnagyobb kihívásairól, melynek eredményeit az ősszel tervezik megvitatni.

Bemutatkozás Vezetőség Szakmai fórumok Tagjaink Legyen Ön is JVSZ tag! Hírek Események Pályázatok Érdekképviselet Tagi szolgáltatások Kapcsolat