A versenyképesség jogi vetületei

Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter előadása üzleti reggeli keretében

Kempinski Hotel Corvinus Room One (Bálterem), I. emeletNézze meg a térképen!
1051 Budapest, Erzsébet tér 7-8.

MEGHÍVÓ

A Joint Venture Szövetség (JVSZ)

valamint társszervezőként a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara, a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara, az Osztrák Nagykövetség Kereskedelmi Osztálya, és a SwissCham

tisztelettel meghívja érdeklődő tagjait a

2017. január 20-án pénteken 9.00 – 11.00 óra között (regisztráció 8.30-tól) a
Kempinski Hotel Corvinus (Budapest, V. Erzsébet tér 7-8.) I. emeleti Room One termében (Bálterem) tartandó

üzleti reggelire,
amelynek vendége és előadója

dr. Trócsányi László
igazságügyi miniszter

Előadásának címe:

A versenyképesség jogi vetületei

Téma:

A Joint Venture Szövetség (JVSZ), mint az Igazságügyi Minisztérium stratégiai partnere, rendszeresen vállal aktív szerepet a jogalkotási és szabályozási kérdések véleményezésében. A téma fontos és aktuális tagvállalataink számára, s ezért Miniszter urat arra kértük, tartson előadást vállalatvezetőinknek a jogi aktualitásokról, tervezett jogszabályok előkészítéséről.

Az eseményt támogatják tagvállalataink

                         Dr. Balog Lajosné Ügyvédi Iroda                      

A rendezvény részvételi díjas. Az előadás magyar nyelven hangzik el, angol nyelvre történő szinkrontolmácsolást biztosítunk.

JVSZ tagok és társszervezők tagjai számára kedvezményesen 16.000,- Ft+áfa/fő.
Nem tagok számára 26.000,- Ft+áfa/fő

Jelentkezési lehetőség a JVSZ online rendezvényregisztrációs felületén
 legkésőbb 2017. január 17-én, kedden 12.00 óráig:

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Számos változás történt a hazai jogi szabályozási környezetben

Az elmúlt években számos jelentős változás történt a hazai szabályozási környezetben, ami tovább növelheti az ország versenyképességét – mondta el Dr. Trócsányi László a Joint Venture Szövetség (JVSZ) üzleti reggelijén. Az igazságügyi miniszter szerint nagyon fontos elvárás a vállalatok irányából a jogbiztonság, azonban a változás sem elkerülhető.

A JVSZ, a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara, a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara, az Osztrák Nagykövetség Kereskedelmi Osztálya és a Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara közös szervezésében megvalósult üzleti reggelin Dr. Trócsányi László számolt be az Igazságügyi Minisztérium által az elmúlt időszakban elért jelentős változásokról, valamint jövőbeni terveiről.

A rendezvényt Tálos Péter, a JVSZ elnöke, a PCE Paragon Solutions Kft. (Foxconn) ügyvezetője nyitotta meg, aki beszédében elmondta: „Ahhoz, hogy a magyar cégek igazán versenyképesek lehessenek mind a hazai, mind a nemzetközi piacon, versenyképes jogi környezetre van szükség, ennek megteremtésében pedig elengedhetetlen szerepe van az Igazságügyi Minisztérium munkájának.”  Az elnök továbbá hozzátette: „a Joint Venture Szövetség és az Igazságügyi Minisztérium több mint két éve kötött stratégiai megállapodást annak érdekében, hogy közösen fejlesszék a jogi környezet feltételeit. A közös munkát folytatni fogjuk, és szövetségünk mindent megtesz, hogy szakmai észrevételeivel érdemben támogatni tudja a minisztérium munkáját!

Dr. Trócsányi László, igazságügyi miniszter beszéde elején kiemelte, hogy Magyarországon egy túlburjánzó jogalkotás tapasztalható, aminek okai a következők: a szakértők szerepének növekedése, az egyre hosszabb és részletesebb jogszabályok, a túlszabályozás és a felülszabályozás. Mint mondta, ez egy világjelenség, de hozzátette, hogy a minisztérium törekszik az önmérsékletre ezen a területen.

Elmondása szerint a minisztérium munkájának a tervezés szempontjából két fajtáját lehet megkülönböztetni: a „nem tervezhető, ad hoc” és a „terv szerinti, programszerű” jogalkotás. Mind a két típusú jogalkotásra számos példa hozható az elmúlt évekből. A nem tervezhető jogalkotási feladatok között elsőként említette a devizahiteles ügyek szabályozását, aminek során négy törvény került elfogadásra. és amelyeknek köszönhetően jelentősen csökkent a tényleges és lehetséges bírósági ügyek száma.  Szintén ilyen nem terv szerinti jogalkotás körébe tartozóan került sor a magáncsőd intézményének bevezetésére és a családi otthonteremtési támogatás 2015. év végi újraszabályozására.

Az igazságügyi miniszter a programszerű munkák közül egyik legjelentősebbnek az új polgári törvénykönyv módosításának elfogadását emelte ki. A módosítás szükségességének vizsgálata során  számos új igényt is figyelembe kellett venni, amellett, hogy az új kódex esetében különösen jelentős szempont volt a jogbiztonság, ami önmérsékletre intette a jogalkotót.  Legjelentősebb változás a zálogjog területén történt: a gyakorlatban nem bevált különvált zálogjog intézménye helyett ismételten bevezetésre került az önálló zálogjog intézménye, amit a jelzáloglevél hitel piac növekedésének gazdaságpolitikai célja indokolt, valamint az értelmezési bizonytalanság kiküszöbölésre került a vezető tisztségviselők felelősségének szabályozásában. További munkák között kiemelte még az új polgári perrend kidolgozását, az új szakértői törvényt, valamint a civil nyilvántartás szabályozásának módosítását is.

Dr. Trócsányi László az előadása végén kitért az európai uniós jogi szabályozásra is, ami véleménye szerint versenyképesség szempontjából nagyon fontos kérdés. Elmondása szerint jelentős érdekellentétek vannak a nyugat-európai és a kelet-közép-európai országok között, ezért a jövőben ezen a területen is sok munkája lesz a minisztériumnak.

 

További információ:

Joint Venture Szövetség

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) Magyarország egyik legrégebbi, hazai és külföldi vállalatokat tömörítő érdekvédelmi és érdekképviseleti szervezete. Elsődleges célja, hogy a mindenkori gazdaságpolitikai párbeszédben való tevékeny részvétel által hozzájáruljon a kedvezőbb, befogadóbb befektetési környezetet kialakulásához. A szövetség 14 szakbizottsága révén rendszeresen fejti ki álláspontját, tesz javaslatokat, véleményez jogszabálytervezeteket a legkülönfélébb szakmai témákban. Döntéshozói megkeresések által és aktív kezdeményezőként egyaránt arra törekszik, hogy megszerzett tapasztalatait sikeresen át tudja adni, megcélozva a gazdaság minél előnyösebb jogszabályi és adminisztrációs környezetének megteremtését. A szövetségnek valamennyi Magyarországon bejegyzett vállalat tagja lehet, a szervezet elnöki tisztjét 2015 óta Tálos Péter, a Foxconn magyarországi ügyvezetője tölti be.

 

További tájékoztatás:

Szendrey Silvia ügyvezető igazgató jvsz@jointventure.hu

Antoni Tamás PR tamas.antoni@extremenet.hu

 

 

Az eseményről készült képek

Bemutatkozás Vezetőség Szakmai fórumok Tagjaink Legyen Ön is JVSZ tag! Hírek Események Pályázatok Érdekképviselet Tagi szolgáltatások Kapcsolat